Усі звикли ділити їжу на "хорошу" та "погану". Однак, це не зовсім правильно, адже навіть не зовсім корисна їжа може приносити іншу користь для здоров'я.
Про це повідомляє РБК-Україна (проект Styler) з посиланням на Instagram-сторінку дієтолога Наталії Самойленко.
За словами експерта, не варто ділити їжу на дуже хорошу та погану, адже істина посередині.
Зокрема, можна знаходити компроміси з будь-якими продуктами, але є медичні якісь показання і в деяких випадках варто обмежувати сіль, споживання цукру або смажену їжу, якщо в людини є якісь проблеми зі здоров'ям.
Звісно є продукти які більш нутрітивно щільні, в яких більше корисних властивостей. В них є повноцінний склад по білках, жирам, вуглеводам, є багато вітамінів та мікроелементів.
Звісно таку їжу потрібно вважати більш корисною. Але людині дуже складно жити виключно на корисних продуктах і деяка шкідлива їжа може емоційно підтримати і тоді людина отримує якесь задоволення від піци чи якої пасти.
"Хай така їжа буде в раціоні. Будемо вважати, що в цих нутритивно бідних продуктах є одна важлива складова для здоров'я - вони покращують настрій і це також ліки", - розповіла Самойленко.
Тому можна міксувати корисну і не дуже їжу для того, щоб мати і задоволення і користь одночасно.
Згадайте дитинство: заховані цукерки завжди хотілося з’їсти набагато сильніше, ніж солодощі, які лежали на столі. Подібний принцип застосується до будь-яких життєвих ситуацій та особливо до їжі.
Важливо знати, чим агресивніше ви забороняєте собі "шкідливу" їжу, тим сильніше вам її хочеться.
За словами дієтолога, будь-які обмеження ведуть до переїдання. Припустимо, любите ви шоколад, але вирішуєте, що в найближчий місяць їсти його не можна. А потім, діставшись до забороненого, з’їдаєте цілу плитку або кілька.
Поділ продуктів формує обмежувальний тип порушення харчової поведінки. Уникати варто тільки трансжирів, адже такі продукти збільшують ризик розвитку атеросклерозу і, відповідно, серцево-судинних захворювань. Трансжири містяться в маргарині, спредах, знежирених молочних продуктах, пластівцях для сніданку, готових напівфабрикатах.
Раніше ми повідомляли, що потрібно їсти на сніданок, щоб схуднути.
Також ми писали про 8 найбільш зволожуючих продуктів, які варто їсти цього літа.