Ідеальний кускус: як приготувати смачну та корисну кашу правильно
![Ідеальний кускус: як приготувати смачну та корисну кашу правильно](https://www.rbc.ua/static/img/2/_/2_freepik_com_52_650x410.jpg)
Кускус може допомогти в тому випадку, якщо потрібно швидко зробити гарнір до м'ясної або рибної страви. Ця крупа вариться дуже швидко, вона неймовірно корисна та приємна на смак. Але у приготуванні цієї каші є свої нюанси.
Як правильно зварити кускус, щоб він був розсипчастим та смачним, розповів відомий кулінар Євген Клопотенко.
За словами фахівця, при варінні кускуса основне - щоб крупа вийшла розсипчастою і крупинки не склеювалися між собою. Є кілька секретів, як зробити цю кашу ідеальною.
Найчастіше в супермаркетах продається дрібний кускус, що вариться не більше 5 хвилин. Є ще один вид – птитім, ізраїльський. Він відрізняється за розміром і його потрібно варити довше - 10-15 хвилин.
Як приготувати ідеальний кускус
Розраховуйте порцію кускуса так, щоб вистачило на один прийом їжі. Ця крупа дуже швидко готується і немає сенсу робити її багато. І при повторному розігріванні крупинки зліпляться, і розсипчастої каші вже не вийде.
Кускус потрібно запарити окропом у співвідношення 1:1, у каструлі чи будь-якій ємності з кришкою. Трохи більше або менше води – каша буде або дуже рідкою, або сирою та хрумтіти на зубах.
Після того, як заллєте кускус окропом, посоліть і поперчіть на свій смак, перемішайте вилкою і накрийте кришкою на 5-7 хвилин. Додавати спеції можна і після запарювання.
Не залишайте кускус запарюватися надовго. Крупинки можуть злипнутись і каша не буде розсипчастою.
Для запарювання використовуйте окріп, овочевий, м'ясний бульйон чи молоко. Щоб крупа швидко запарилася, рідина має бути розігріта до 98 градусів. Запарити кускус можна навіть у термосі.
Як приготувати кускус у мультиварці
Якщо ви хочете приготувати кускус в мультиварці, накип'ятіть рідину прямо в чаші. Після цього всипте крупу, перемішайте, посоліть, вимикайте мультиварку та закрийте кришку. За 5 хвилин каша буде готова.
Що додати до кускусу для насиченого смаку
У процесі запарювання кускуса або після влийте трошки оливкової олії - воно зробить смак більш насиченим.
Можна урізноманітнити смак прянощами. Сушені додайте відразу при приготуванні, щоб отримати насичений смак та аромат. А свіжі – вже після приготування.
До кускуса підійдуть в'ялені томати, часник, базилік, трохи м'яти, орегано. А замість солі можна використати трохи соєвого соусу.
До речі, раніше ми розповідали, як правильно вибирати рис та якими способами можна перевірити його якість.
А також писали про те, як правильно варити булгур.