Більшість людей під час свят перевантажують свій шлунок й потім їм складно повернутись у норму й надалі не переїдати.
Про те, яким має бути харчування після свят, розповідає РБК-Україна (проект Styler) із посиланням на публікацію дієтолога Оксани Скиталінської у Telegtam.
"Вода сприяє видаленню всіх продуктів обміну речовин через кишківник, нирки, шкіру. Можна випивати 7-10 склянок води. Якщо рухаєтеся багато - ще більше. Якщо є проблеми із серцем - до літра", - каже лікар.
"Розчинна клітковина, яка міститься у вівсяній крупі, варених/запечених/тушкованих овочах (буряк, морква, кабачок, баклажан, корінь селери, гарбуз) діє, як сорбент, поглинає все нездорове з кишківника", - пояснює Скиталінська.
Нерозчинна клітковина (сирі овочі, висівки пшеничні) - не дає застоюватися їжі в кишківнику, стимулює моторику.
"Сам сніданок стимулює утворення жовчі, а присутність жирового компонента (ложка сметани чи олії в салаті, зварене намʼяко яйце, або "мікроскопічний" шматочок свіжого сала) стимулює виділення жовчі, а вона - сильний детоксикант", - каже дієтолог.
Скиталінська радить додавати до раціону зелень, капусту, руколу та ягоди. Під час переїдання збільшується рівень запалення в організмі, тож після свят треба нормалізувати ці процеси.
Відмовтесь від класичних солодощів, хоча б у другій половині дня замініть їх на свіжі фрукти, ягоди, печені фрукти.
"Їжу, яку готуєте, не смажте, а запікайте, відварюйте, тушкуйте. Жир при смаженні стає шкідливим, погіршує роботу печінки, підшлункової залози, кишківника і нирок", - говорить дієтолог.
Рух після їди зменшує так звану гіперглікемію та інсулінорезистентність, що відповідно зменшує ризики виникнення хвороб. Тому особливо важливо ходити після вечері.
Раніше ми писали про те, що їсти, щоб зберегти нервову систему.
Читайте також про те, які продукти провокують діабет.