ua en ru

Гуцульський капусняк або росівниця з беконом: рецепт українського ситного супу з кукурудзяною крупою

Гуцульський капусняк або росівниця з беконом: рецепт українського ситного супу з кукурудзяною крупою Як готувати капусняк по-гуцульськи (скриншот / Закарпатська Господиня)

Капусняк - українську першу страву з капустою - має дещо іншу технологію приготування на території Гуцульщини. Зокрема, в таки суп додають кукурудзяну крупу. А от вибір м'яса залишається за господинею - дехто використовує курятину й свинину, хтось - лише один вид інгредієнта.

Про те, як готувати росівницю або гуцульський капусняк, розповідає РБК-Україна (проєкт Styler) з посиланням на YouTube-канал "Закарпатська Господиня".

Що потрібно для гуцульського капусняка

Для того, щоб приготувати ситний гуцульський суп з кукурудзяною крупою, потрібні такі продукти:

  • вода - 2-2,5 л;
  • свинина - 500 г;
  • копчений бекон - 175 г;
  • кукурудзяна крупа - 120 г;
  • картопля - 3-4 шт.;
  • капуста квашена - 500 г;
  • цибуля - 1 шт.;
  • петрушка - пучок;
  • лавровий лист - 1 шт.;
  • олія - 2-3 ст. л.;
  • паприка солодка - 1 ч. л.;
  • сіль - до смаку;
  • перець - до смаку.

Як готувати капусняк по-гуцульськи

Для початку підготуйте всі продукти: картоплю помийте, зніміть з неї шкірку, а потім наріжте овоч на невеликі кубики. Хоча за цим рецептом вона вариться у страві, картоплю також можна відварити окремо в мундирі, а потім, очистивши, додати до капусняку.

Цибулю також потрібно почистити і нарізати на невеликі шматочки. На частини такого ж розміру треба нарізати і м'ясо. Петрушку потрібно промити, а потім подрібнити. Якщо квашена капуста надто кисла, її радять промити.

Гуцульський капусняк або росівниця з беконом: рецепт українського ситного супу з кукурудзяною крупою

Які продукти треба для капусняка по-гуцульськи (скриншот / Закарпатська Господиня)

Кукурудзяну крупу рекомендують обирати великого або середнього помолу, проте в жодному разі не малого - таке "борошно" не надасть необхідної консистенції та текстури росівниці.

Бекон наріжте на шматочки середнього розміру, покладіть в каструлю разом з лавровим листям, залийте водою та доведіть до кипіння. Обов'язково треба знімати пінку.

В цей час присмажте свинину в олії на розігрітій пательні, до легкої скоринки, а потім додайте цибулю, сіль, перець та паприку.

Гуцульський капусняк або росівниця з беконом: рецепт українського ситного супу з кукурудзяною крупою

Присмажте м'ясо до росівниці до легкої скоринки (скриншот / Закарпатська Господиня)

Смажте все протягом декількох хвилин, потім влийте приблизно стакан води і протушкуйте свинину на невеликому вогні - це потрібно робити до готовності м'яса.

Коли вода в каструлі з беконом закипить, всипте в капусняк кукурудзяну крупу і квашену капусту, перемішайте і варіть, накривши каструлю кришкою, протягом приблизно 5 хвилин або до напівготовності картоплі.

Після цього додайте картоплю та готову тушковану свинину разом з соусом, який утворився з соку. Перемішайте капусняк, за потребою додайте сіль та перець.

Накрийте каструлю кришкою і варіть до повної готовності всіх інгредієнтів, додавши зелень перед подачею.