ua en ru

Не готуйте це! 5 новорічних страв, які їли тільки в СРСР

Не готуйте це! 5 новорічних страв, які їли тільки в СРСР Що вже не варто готувати (колаж: РБК-Україна)

На Новий рік багато хто хоче поласувати чимось смачненьким та здивувати гостей, але усе одно готує "класичні" страви, які відомі усім вже декілька десятків років. Але нині варто "відпустити" минуле і спробувати щось новеньке, адже є певні страви, від яких відверто тхне радянщиною.

Як 5 страв готували на Новий рік тільки в СРСР, розповідає РБК-Україна (проект Styler).

Під час написання матеріалу було використано джерела: сайти "Великий Київ" та Cookery.

Шпроти

Цю рибу раніше вважали делікатесом, а тому в СРСР бутерброди зі шпротами були традиційною закускою на Новий рік. Зазвичай хліб просто мазали вершковим маслом, а зверху клали консерву. Також її "прикрашали" зеленню або маринованими огірками, адже саме соління були найбільш доступним інгредієнтом в епоху напівпустих полиць у магазинах.

"Мімоза"

Салат "Мімоза" був обов'язковим гостем на радянському святкуванні Нового року. Усе пояснюється дуже просто. Рибні консерви, цибулю та яйця знайти у ті часи було набагато простіше, аніж ананаси, морепродукти або ж інші інгредієнти для цікавих салатів. Тому у ті часи господині постійно готували такий салат ще й примудрялися зробити його схожим на квітку мімозу - завдяки натертому відвареному жовтку.

Салат "Мимоза" без майонеза: такой нежности вы точно не пробовали!

Застарілі салати з минулого (фото: freepik.com)

"Олів'є"

Звісно, цей салат знають майже усі. Але він став таким популярним саме у радянські часи, і не просто так. Господині "полювали" за банкою горошку та ковбасою з майонезом., аби хоча б на Новий рік поласувати "делікатесами" - ці продукти купити просто так було майже неможливо. Нині є чимало рецептів інших салатів, в яких немає картоплі "для маси" та майонези "для ситості".

Оселедець під шубою

Такий салат, як і "Олів'є", був популярним лише через те, що для нього було цілком можливо знайти інгредієнти. Оселедець, дешеві буряки. картопля та головний "делікатес" - майонез, - цю страву вважають головною зіркою радянського меню на Новий рік.

Смачний оселедець під шубою із секретним інгредієнтом: цей рецепт здивує усіх

Які салати готували у минулому (фото: freepik.com)

Котлети

Так-так, в СРСР не усі мали можливість придбати птаха або свинину, а тому навіть на святковий стіл подавали звичайні фаршеві котлети. "Для маси" до м'яса додавали картоплю, цибулю, хліб.