Є у сільськогосподарському мистецтві одна базова деталь, що впливає взагалі на усе. Це - тип та якість ґрунту. Від цього залежить, які рослини будуть краще зростатимуть, а які - ні, та які добрива треба вносити. Як навчитися розрізняти різні типи ґрунту?
РБК-Україна (проєкт Styler) навчає городників, чим один вид ґрунту відрізняється від іншого та як це використати.
В Україні користуються класифікацією Н. Качинського. Учений взяв за основу кількість глинистих частинок (менше десятої частки міліметра) у складі ґрунту. Так, наприклад, у глинистих ґрунтах їх більше ніж 50%, а в суглинках - 20-50%.
Склад можна визначити самостійно, найпростіший спосіб - мокрий, його і розглянемо. Візьміть чайну ложку землі з ділянки, трохи зволожте її водою і спробуйте зробити кульку:
Будь-який тип ґрунту має ряд переваг і недоліків.
Плюси піщаного ґрунту:
Недоліки піщаного ґрунту:
Піщані ґрунти швидко нагріваються і так само швидко охолоджуються. Без належної обробки великий врожай з них отримати практично неможливо - рослини страждають від малої кількості поживних речовин та води.
Такі ґрунти бажано збагачувати компостом, торфом і гумусом. Добрива бажано вносити навесні, невеликими дозами, але часто.
У глинистої землі характеристики строго протилежні.
Плюси глинистого ґрунту:
Недоліки глинистого ґрунту:
Глиниста земля повільно нагрівається і слабо пропускає повітря. У дощ у ній застоюється волога, а при висиханні земля стає твердою, як камінь. Щоб окультурити глинисту землю, застосовують піскування - додавання кварцового піску (40 кг/м²) та внесення органіки - 10 кг на м².
Ще одна важлива характеристика, яку можна визначити самостійно. Вона залежить від кількості вапна в ґрунті - чим його менше, тим кислотність вища. Кислотна реакція змінюється від 0 до 14 і буває:
Для визначення реакції полийте жменю землі звичайним столовим оцтом - якщо на ній з’являться бульбашки, значить реакція ґрунту лужна або нейтральна, якщо реакції немає - ґрунт кислий.
На лужних ґрунтах найкраще ростуть огірки, баклажани, картопля, горох і кабачки. З квіткових культур - ромашка, хризантема і троянди.
Нейтральний ґрунт більше підходить для буряків, цибулі, часнику та капусти, а також конюшини, березки і мати-й-мачухи.
У кислі ґрунти саджайте помідори, петрушку, гарбуз і моркву. З декоративних кущів - гортензії.
Ґрунт для розсади
Чорний і родючий ґрунт, який підходить для всіх видів розсади і заповнення теплиць та парників. Він швидко прогрівається, що сприяє ранньому росту рослин.
Огіркова земля
Подібна до розсадної, але більш волога. Якщо в ній не вистачає перегною, можна додати гной. Такий ґрунт ідеально підходить для вирощування огірків.
Ґрунт для цибулі
Верхній шар має бути пухким і помірно вологим, тоді як нижній шар – більш щільний і глинистий, з великою кількістю перегною. Це сприяє гарному розвитку кореневої системи цибулі.
Петрушкова земля
Чорний пухкий ґрунт з помірною вологістю і великою кількістю кварцового піску. Це ідеальне середовище для вирощування петрушки.
Морквяний ґрунт
Сирі та багаті на поживні речовини суглинки з верхнім пухким шаром товщиною 35-45 см. Такий ґрунт забезпечує оптимальні умови для росту моркви.
Цикорна земля
Помірно-вологі супіски або суглинки з розсипчастим нижнім шаром. На такому ґрунті добре ростуть буряк і редиска.
Картопляний ґрунт
Основні умови для цього ґрунту – тепло і сухість. Картопля добре росте в таких умовах, коли є достатньо тепла і відсутній застій води.
Капустна земля
Ґрунт з холодних низин, який може бути практично будь-яким, включаючи мулисті. Такий ґрунт підходить для вирощування капусти.
Раніше ми писали про 10 головних помилок на городі, що знижують урожай.
Читайте також, чому треба знищувати бур'яни вже восени.
При написанні матеріалу використовувалися наступні джерела: видання Ground Guys, National Environmental Satellite, Вікіпедія.