Гарбузова "мармурова" запіканка: нескладний рецепт ефектної та смачної страви
Гарбуз - один з найбільш популярних осінніх плодів для напоїв та випічки. Не виняток - смачна гарбузова запіканка, з "мармуровим" ефектом - хвилеподібним малюнком, утвореним гарбузом та сиром, що нагадує мармур.
Про те, як готувати гарбузово-сирну запіканку з мармуровим ефектом, розповідає РБК-Україна (проєкт Styler) з посиланням на кулінарний YouTube-канал "Смачна кухня з Наталією Данилюк".
Що потрібно для гарбузової запіканки
Для того, щоб приготувати сирно-гарбузову запіканку, потрібні такі продукти:
- гарбуз - 550 г;
- сир - 500 г;
- яйця - 4 шт.;
- цукор - 100 г;
- крохмаль - 3 ст. л.;
- олія - 1-2 ст. л.;
- апельсинова цедра - з 1 апельсина;
- ванілін - щіпка.
Як готувати гарбузову запіканку з мармуровим ефектом
Спочатку потрібно приготувати гарбузове пюре - його має бути 500 г, тож свіжий гарбуз має бути дещо важчим. Його потрібно помити, очистити від шкірки та насіння, і нарізати на невеликі шматочки або скибочки. Кісточки можна зберегти, а потім помити і підсушити - це може бути корисним перекусом або прикрасою для десертів.
Щоб в гарбузі не було забагато вологи, його потрібно запекти. Для цього розігрійте духовку до 200 градусів, а шматочки гарбуза розкладіть на деко, встелене пергаментом або фольгою. Потім запікайте гарбуз протягом 30-40 хвилин, до розм'якшення.
Після того, як гарбуз повністю охолоне, перебийте його до однорідної консистенції блендером або пропустіть через м'ясорубку чи перетріть за допомогою сита.
Додайте до гарбузового пюре 2 яйця, 50 г цукру та 1,5 ст. л. крохмалю. Також натріть з апельсина цедру на маленькій тертці - цедра надасть ледь відчутного смаку та аромату. Важливо не використовувати білий шар шкірки - вона дещо гірчить.
Після цього перемішайте інгредієнти до однорідної консистенції. Це можна зробити з допомогою блендера або просто виделкою.
Гарбузова маса для запіканки (скриншот / Смачна кухня з Наталією Данилюк)
В окремій мисці змішайте блендером сир з рештою яєць, крохмалю та цукру. За бажанням можна додати трохи ваніліну для аромату та більш ніжного смаку.
Сирна маса для запіканки (скриншот / Смачна кухня з Наталією Данилюк)
Важливо, щоб консистенція начинок була однаковою. Якщо якась маса більш густа, радять додати трохи кип'яченого молока.
На дно форми для випікання викладіть пергамент, а потім змастіть посуд олією. Для створення мармурового ефекту почергово викладайте кожну начинку одна на одну, приблизно по 1 ст. л.
Коли начинка буде викладена, зробіть візерунки дерев'яною паличкою або трубочкою - для цього її треба поставити в запіканку, а потім зробити хаотичні візерунки.
Як зробити "мармурову" запіканку (скриншот / Смачна кухня з Наталією Данилюк)
Розігрійте духовку до 190 градусів та запікайте страву протягом 40-45 хвилин. Зачекайте, доки запіканка повністю охолоне перед тим, як пригощатися.
Раніше ми писали про те, як готувати м'ясний рулет з сиром та яйцем.
А також розповідали, як готувати сінабони за рецептом Лілії Цвіт.