Хронічне запалення в організмі провокує ряд серйозних хвороб, серед яких рак, діабет й деменція. Споживання деяких продуктів здатне запобігти цьому, а от інші ж навпаки можуть призвести до появи цього синдрому.
Про те, що їсти, аби зменшити ризики розвитку раку, діабету й деменції, розповідає РБК-Україна (проект Styler) із посиланням на публікацію Express.
Дотримання здорової збалансованої дієти входить до числа порад щодо запобігання ряду захворювань. Медики радять споживати багато фруктів, овочів, клітковини, білка, а також трохи молочних продуктів і мінімізувати споживання продуктів з високим вмістом жиру, солі та цукру.
Лікарі також наголошують на користі протизапальної дієти, стверджуючи, що вона може допомогти уникнути смертельних захворювань, таких як серцеві захворювання, хвороба Альцгеймера і навіть рак.
Медики виявили, що один із найпотужніших інструментів для боротьби із хронічним запаленням можна знайти в тому, що ми їмо.
"Багато експериментальних досліджень показали, що компоненти їжі та напоїв можуть мати протизапальну дію", - пояснив професор дієтології та епідеміології Гарвардської школи громадської охорони здоров’я Френк Ху.
Що їсти, щоб зменшити запалення в організмі:
За словами доктора Ху, фрукти та овочі, такі як чорниця, яблука та листова зелень, мають високий вміст природних антиоксидантів і поліфенолів - це захисних сполук, які містяться в рослинах.
Він додав, що кава, яка містить поліфеноли та інші протизапальні сполуки, також може захистити від запалення.
"Деякі продукти, які пов’язані з підвищеним ризиком хронічних захворювань, таких як діабет 2 типу та серцеві захворювання, також пов’язані з надмірним запаленням. Це не дивно, оскільки запалення є важливим механізмом, що лежить в основі розвитку цих захворювань", - каже Ху.
Він порадив уникати або обмежувати споживання цих продуктів:
Загальновідомо, що нездорова їжа також сприяє збільшенню ваги, що саме по собі є фактором ризику запалення.
Раніше ми писали про те, які "несерйозні" симптоми сигналізують про рак.
Читайте також про те, як війна і хронічний стрес вплинули на здоров'я українок.