В магазині можна знайти великий вибір плавленого сирка. Однак, замість плавленого сирка ви можете купити сирний продукт, тому варто знати, як їх розрізняти.
Про це повідомляє РБК-Україна (проект Styler) з посиланням на Instagram-сторінку експерта з харчування Наталії Матішинець.
За словами експерта, є плавлений сир, а є сирний продукт. За виглядом і смаком вони мало відрізняються. Важливо звернути увагу саме на склад.
Справжній плавлений сир містить: сир, сухе молоко, вершки або вершкове масло, консерванти та іноді добавки.
А сирний продукт виготовляється з використанням рослинних жирів і немолочних білків.
Якісний плавлений сир повинен бути рівномірно забарвлений. Чим жирніше сир, тим його забарвлення більш інтенсивне. Незначна кількість пустот в сиру допускається, а ось бульбашки небажані.
"Для того, щоб приготувати плавлений сир, використовують солі-плавильники та цитрати. Тому ось ці "єшки" Е341, Е450, Е451, Е452, Е331 і Е332 - це нормально", - зазначає експерт.
Матішинець додала, що колір якісного сиру не дуже яскравий - від білого до злегка жовтуватого. Надто жовтий відтінок говорить про застосування фарбників.
Найбезпечніший фарбник - це каротин, який одержаний з моркви.
Також не дуже безпечний жовтий барвник Е 110, який заборонений в багатьох країнах світу (Фінляндії, Норвегії, США).
Є кілька ознак, на які варто звернути увагу, щоб визначити, чи зіпсувався плавлений сир:
Важливо, якщо ви помітили хоча б одну із цих ознак, то рекомендовано не вживати плавлений сир, щоб уникнути проблем зі здоров'ям.
Раніше ми повідомляли, який сир найкорисніший для здоров'я.
Також ми писали, де найкраще зберігати вдома сир, щоб він був свіжим і не пліснявів.