Експерт розповіла, як вибрати якісний плавлений сир, а якого уникати
В магазині можна знайти великий вибір плавленого сирка. Однак, замість плавленого сирка ви можете купити сирний продукт, тому варто знати, як їх розрізняти.
Про це повідомляє РБК-Україна (проект Styler) з посиланням на Instagram-сторінку експерта з харчування Наталії Матішинець.
Як вибрати плавлений сир
За словами експерта, є плавлений сир, а є сирний продукт. За виглядом і смаком вони мало відрізняються. Важливо звернути увагу саме на склад.
Справжній плавлений сир містить: сир, сухе молоко, вершки або вершкове масло, солі-плавителі, консерванти та іноді добавки.
А сирний продукт виготовляється з використанням рослинних жирів і немолочних білків.
Якісний плавлений сир повинен бути рівномірно забарвлений. Чим жирніше сир, тим його забарвлення більш інтенсивне. Незначна кількість пустот в сиру допускається, а ось бульбашки небажані.
"Для того, щоб приготувати плавлений сир, використовують солі-плавильники та цитрати. Тому ось ці "єшки" Е341, Е450, Е451, Е452, Е331 і Е332 - це нормально", - зазначає експерт.
Матішинець додала, що колір якісного сиру не дуже яскравий - від білого до злегка жовтуватого. Надто жовтий відтінок говорить про застосування фарбників.
Найбезпечніший фарбник - це каротин, який одержаний з моркви.
Також не дуже безпечний жовтий барвник Е 110, який заборонений в багатьох країнах світу (Фінляндії, Норвегії, США).
Ознаки зіпсованого плавленого сиру
Є кілька ознак, на які варто звернути увагу, щоб визначити, чи зіпсувався плавлений сир:
- зміна кольору - якщо плавлений сир набув неприродного кольору або з'явилися плями іншого відтінку, це може бути ознакою псування
- зміна текстури - зіпсований плавлений сир може стати занадто м'яким, липким або навіть сипким. Він може також набути зернистої або слизової текстури оболонки
- неприємний запах - якщо плавлений сир набув запаху кислоти, плісняви або просто пахне неприємно, це може вказувати на псування
- поява плісняви на поверхні плавленого сиру є явною ознакою його псування
Важливо, якщо ви помітили хоча б одну із цих ознак, то рекомендовано не вживати плавлений сир, щоб уникнути проблем зі здоров'ям.
Раніше ми повідомляли, який сир найкорисніший для здоров'я.
Також ми писали, де найкраще зберігати вдома сир, щоб він був свіжим і не пліснявів.