Душенина - старовинна страва української кухні, яку готували до багатьох свят і важливих подій. Способом приготування страви було тушкування в бульйоні з овочами, завдяки чому душенина отримала свою назву.
Про те, як готувати душенину, розповідає РБК-Україна (проєкт Styler) з посиланням на кулінарний YouTube-канал "Кулінарні витівки".
Для того, щоб приготувати стародавню страву душенину, знадобляться такі інгредієнти:
Щоб приготувати душенину, зріжте з м'яса всі плівки та прожилки. Викидати їх не потрібно - ці частини м'яса використовуються для бульйону, яким заливаються інгредієнти для страви.
Перекладіть прожилки та плівки в каструлю, залийте водою та варіть на слабкому вогні, знімаючи піну. М'ясо потрібно нарізати на великі шматки та злегка відбити.
Як готувати душенину (скриншот / Кулінарні витівки)
Потім підсоліть та поперчіть м'ясо 1 ч. л. солі та 0,5 ч. л. перцю. Після цього кожен шматочок м'яса потрібно обваляти в борошні та обсмажити на вершковому маслі до золотистого кольору, протягом 3-4 хвилин
Як готувати душенину (скриншот / Кулінарні витівки)
Перекладіть м'ясо на тарілку, а до соусу на пательні влийте бульйон. Картоплю для душенини почистьте і наріжте невеликими шматочками.
Ріпчасту цибулю треба почистити і нарізати півкружальцями. Цибулю порей та селеру наріжте на кружальця.
Після цього можна складати складові душенини до форми для випікання або горщику. Спочатку викладіть частину м'яса, потім - частину картоплі та ріпчастої цибулі.
Наступним шаром викладіть цибулю порей та селеру. В такій самій послідовності викладіть решту продуктів. Всипте решту солі та перцю, додайте паприку та базилік - або інші улюблені спеції.
Залийте інгредієнти бульйоном з м'ясним соусом та поставте горщик зі стравою в розігріту до 180 градусів духовку, на 2 години. Після цього душенина готова.
До речі, нещодавно ми розповідали, як приготувати пиріжки з капустою в духовці.
А також писали, як готувати мазурики з індички.