Все частіше у магазинах можна помітити молочні продукти із позначкою "без лактози". Втім ця речовина є необхідним елементом для засвоєння кальцію, міді, цинку та інших мікроелементів у нашому організмі.
Також вона сприяє розвитку корисної мікрофлори у кишечнику. Чому ж тоді її навмисне вилучають із продуктів?
Про те, що таке лактозна непереносимість та чим вона небезпечна, пише ресурс Klopotenko.
Лактоза - це молочний цукор, вуглевод, який міститься у молоці та молочних продуктах. Він бере участь у ряді важливих процесів в організмі. Проте лактоза може бути шкідливою для людей, у яких є непереносимість на цю речовину.
"Організму для засвоєння лактози потрібен спеціальний фермент - лактаза. Якщо його достатньо, то все добре. Ніяких проблем від споживання молочних продуктів не буде. Коли його мало або він відсутній, то молочний цукор не може повноцінно перетравлюватися. І це викликає чимало неприємних відчуттів та проблем зі здоров’ям, особливо у маленьких дітей", - пояснює дієтолог та гастроентеролог Наталія Сидорець.
У таких випадках після обстежень лікарі можуть діагностувати лактозну недостатність та непереносність лактози.
"Буває, що ферменту бракує від народження. Це досить рідкісне, генетично обумовлення порушення, при якому немовлята зовсім не можуть засвоювати лактозу як з материнського молока, так і адаптованих сумішей, що містять молочний цукор", - говорить лікар.
У цих дітей виникають сильні болі в животі, діарея, що може чергуватися з закрепом. Малюки відмовляються від їжі, погано набирають вагу, відстають у фізичному розвитку. У таких випадках обов'язково слід звернутися до лікаря.
"Приблизно у 2/3–3/4 людей у світі кількість ферменту лактази з віком зменшується і розвивається гіполактазія, так ще називають лактозну недостатність", - додає Сидорець.
Лактозну непереносимість можуть викликати кишкова інфекція й запальні процеси у кишківнику. А також алергія на білок коров`ячого молока. Це призводить до порушення всмоктування лактози.
"У людей з непереносимістю лактози одразу після вживання молока та молочних продуктів виникає здуття, метеоризм, нудота, блювота, гострий біль у животі та діарея", - каже гастроентеролог.
Іноді така реакція організму виникає тільки після споживання молока, а от кисломолочні продукти подразнення не викликають. Це можна пояснити тим, що у процесі бродіння молоко змінює свою структуру, і його тоді легше перетравити.
Молочні продукти:
Оброблені харчові продукти також можуть містити лактозу:
Якщо після споживання цих продуктів виникають згадані симптоми, то вилучіть їх зі свого раціону.
Дорослим достатньо вилучити з раціону продукти, що містять лактозу. Якщо причина - тимчасовий дискомфорт у кишківнику, то на деякий час. Якщо є вікова гіполактазія, то назавжди.
Також можливі і наступні варіанти:
"Непереносність лактози часто плутають з алергією на білок коров`ячого молока. А все тому, що ці два порушення мають схожі симптоми на рівні кишково-шлункового тракту: діарея, нудота, блювота, біль у животі", - пояснює Сидорець.
Втім алергія на білок коров’ячого молока може проявлятися ще і як інші види алергії: висип, почервоніння і свербіж шкіри, нежить, чхання, утруднене дихання і навіть анафілактичний шок.
"Важливо звертатися до лікаря, а не ставити собі діагнози самостійно. Коли ви зрозумієте причини свого нездужання, отримаєте фахові рекомендації, тоді вам буде легше налагодити правильне харчування та позбутись негативних симптомів та їх наслідків", - радить гастроентеролог.
Лікар може призначити приймати фермент лактазу у пігулках одночасно з молочним продуктом. Так лактоза розщеплюватиметься штучно.
Раніше ми розповідали про те, від прийому яких препаратів застерігають лікарі.
Читайте також про те, яких компонентів не повинно бути у складі косметики.