Дієтолог назвала крупу, яку можна їсти навіть ввечері і не переживати за фігуру

Більшість круп не радять їсти ввечері, бо це вуглеводи, які можуть нашкодити фігурі. Але це не стосується булгуру. Він добре насичує організм і збагачує вітамінами групи В, фосфором, калієм, кальцієм і залізом.
Про це пише РБК-Україна (проект Styler) із посиланням на публікацію дієтолога Світлани Фус в Instagram.
Чим корисний булгур
"Для приготування крупи пшеничні зерна пропарюють, потім висушують на сонці, очищають від оболонок і подрібнюють до потрібного розміру. У 100 г крупи міститься 12 г білка, близько 2 г жирів, 63 г вуглеводів і 12 г клітковини, її калорійність - 340 ккал. У 100 г приготовленої з булгуру каші кількість всіх зазначених інгредієнтів приблизно втричі менше", - каже дієтолог.
У цій крупі більше поживних речовин і вітамінів в порівнянні з манкою, кус-кусом і багатьма іншими популярними крупами, бо при виробництві булгуру в пшениці залишаються зародки.
У крупі містяться вітаміни групи В (крім 12), К і РР, фолієва кислота, а також мінерали, в тому числі фосфор, калій, кальцій, залізо, цинк, марганець, магній.
"Варений булгур перетравлюється повільніше і довше створює відчуття ситості, якщо порівнювати з манкою і кус-кусом. Глікемічний індекс булгура 47, кус-куса 65, манки 75 одиниць", - пояснює Фус.
З чим готувати булгур
Корисно в булгур додавати ягоди, фрукти або зелень, щоб поліпшити смак страви і наситити вітамінами. Традиційне блюдо з булгура - табуле, холодна варена крупа з зеленню і свіжими овочами, заправлена лимонним соком і оливковою олією.
"Одна з переваг приготування страв з булгура - навіть при тривалому варінні він не розварюється до кашоподібного стану і не втрачає форми, як, наприклад, рис або перловка", - говорить дієтолог.
Фус зазначає, що, крім булгуру, корисними є каші - перловка, просо, гречка, вівсянка та інші.
"Булгур, як і інші каші, це вуглеводи. Ви часто чуєте, що вуглеводи краще їсти вранці і вдень, щоб запастися енергією для фізичної і розумової роботи і не їсти ввечері, щоб не набирати вагу. Це лише частково вірно. Я б радила з вечірнього прийому їжі прибрати прості вуглеводи - солодкі фрукти і овочі, сухофрукти, мед, солодощі. Саме їх потрібно вживати в першій половині дня. А ось невелика кількість такої каші, як булгур, з’їсти на вечерю можна", - радить експерт.
Раніше ми писали про те, яка крупа настільки корисна, що її називають "кашею молодості".
Читайте також про те, який суперфрукт зміцнює кістки та знижує тиск.
Цей матеріал призначений для загальноосвітніх цілей і його не слід використовувати для постановки медичних діагнозів чи самолікування. Наша мета - надати читачам точну інформацію про симптоми, причини і методи виявлення захворювань. РБК-Україна не несе відповідальність за будь-які діагнози, які можуть бути поставлені читачами на основі матеріалів з цього ресурсу. Ми рекомендуємо не займатися самолікуванням, і у разі будь-яких занепокоєнь стосовно здоров'я звернутися до лікаря.