Осінньо-зимовий сезон - це час, коли погода починає різко змінюватися - знижується температура повітря та зменшується кількість сонячних днів. Тому важливо заздалегідь підготувати організм, щоб не захворіти.
Про це повідомляє РБК-Україна (проект Styler) з посиланням на пост медичної спільноти "Zdorovishirazom" в Instagram.
Дієтолог Ольга Дорош розповіла, що повпливати на імунітет якимось одним продуктом дуже складно. Все тому, що імунна система - величезна система, до складу якої входять:
Експерт зазначила, що між цими структурами щосекунди відбувається взаємодія, сотні реакцій і на них впливає багато факторів, як от вік, вага, стрес, захворювання.
Харчування відіграє важливу роль у регуляції оптимальної імунної відповіді. Кілька продуктів були визначені як критичні для росту та функціонування імунних клітин. Тому людині важливо їх щодня отримувати з їжі.
Вітамін С
Він стимулює утворення антитіл та лейкоцитів. Найбільше його в сирих ягодах, зелені, болгарському перці, капусті, квашених овочах, ківі та цитрусових.
Вітамін Е
Продукти багаті вітаміном Е - це один з найпотужніших антиоксидантів, вони захищають легеневу тканину та клітинні мембрани від пошкоджень.
До корисних продуктів входить насіння, горіхи, авокадо, яєчні жовтки, зелень та капуста.
Вітамін Д
Основні джерела цього вітаміну - жовтки, жирна морська риба та печінка тріски.
Дієтолог зазначила, що вітамін Д часто у дефіциті і з продуктів його добову норму набрати дуже важко. Тому варто здати аналіз та за потреби пропити добавку в дозуванні, яке визначив лікар.
Вітамін А
Вітамін допомагає роботі Т-лімфоцитів, захищає тканини в роті, шлунку, кишківнику та дихальній системі. Тому у раціон потрібно додати печінку, печений гарбуз, страви з моркви, курагу, зелень, рибу та сир.
Вітамін В
Вітаміни групи B важливі для роботи імунних клітин метаболічних реакцій. Їх джерела: крупи, бобові, горіхи, печінка, м'ясо, птиця, яйця, зелень та всі види капусти.
Цинк
Цинк потрібний для загоєння ран і підтримки імунної системи. Його джерелами є морепродукти, риба, насінням, горіхи та молочні продукти.
Залізо
Воно є компонентом ферментів, які важливі для функціонування імунних клітин. Субпродукти, червоне м'ясо, риба й морепродукти та птиця є лідерами з його вмісту.
Флавоноїди
Для зміцнення імунітету також корисні флавоноїди. Вони містяться в часнику, цибулі, хроні, селері, руколі, овочах, фруктах, ягодах, зеленому чаю, гіркому шоколаді.
Антиоксиданти
У фруктах, ягодах, зелені й овочах містяться антиоксиданти для захисту клітин. Також є вітаміни, мінерали та харчові волокна, які є "кормом" для корисних бактерій кишківника, тож дуже важливо щодня їсти хоча б 400 г овочів та фруктів.
Раніше ми повідомляли, які продукти не варто їсти разом на сніданок.
Також читайте, що станеться з організмом, якщо щодня лягати спати раніше 22 години.