Вітамін Е часто називають "вітаміном молодості", оскільки саме він дбає про здоров'я шкіри. При його нестачі вона стає сухою та тьмяною. А ще він відповідає за гострий зір, тонус м'язів та багато інших процесів в організмі. Саме тому так важливо стежити, аби не виникало дефіциту вітаміну Е, але водночас його надлишок також шкідливий.
Про те, що треба знати про вітамін Е, розповідає РБК-України (проект Styler) із посиланням на публікацію гастроентеролога Євгенії Белінської в Instagram.
"Природний вітамін Е існує у восьми хімічних формах, які мають різні рівні біологічної активності. Альфа - токоферол є єдиною формою, яка відповідає потребам людини", - говорить лікар.
Назва токоферол, що походить від грецького слова "toc" (дитина) і "phero" (народжувати). Це відображає важливу роль вітаміну для нормального розвитку плода.
"Вітамін Е - жиророзчинна сполука, яка захищає клітинні мембрани від окислення та руйнування. Вітамін Е не синтезується в організмі. Порушення всмоктування жирів, яке може спостерігатись на тлі патології, підшлункової залози, кишківника, жовчного міхура та печінки, целіакії, муковісцидозу може призвести до зниження надходження вітаміну Е з продуктами", - пояснює Белінська.
"Симптоми дефіциту включають порушення зору, слабкість, зменшення сили в мʼязах, оніміння кінцівок, порушення координації, сухість шкіри, пігментацію", - говорить лікар.
Токоферол зберігається в жировій тканині, печінці, м’язах. Нормальний діапазон вітаміну Е у дорослих становить 5,5-17 мкг/мл.
Добова потреба вітаміну Е - 15 мг для чоловіків, жінок, вагітних. Для мам, які годують грудьми - 19 мг.
При надмірному вживанні вітаміну Е може спостерігатись діарея, блювання, здуття, підвищення артеріального тиску.
"Довгострокова безпека прийому високих доз вітаміну Е викликає сумніви. Дані свідчать про можливе збільшення смертності та частоти серцевої недостатності при тривалому застосуванні вітаміну Е (400 МО або більше) у пацієнтів з хронічними захворюваннями", - наголошує Белінська.
За її словами, високі дози пригнічують агрегацію тромбоцитів. Два клінічних дослідження виявили підвищений ризик геморагічного інсульту в учасників, які приймали альфа-токоферол. Також у наукових джерелах зустрічається інформація про ризик розвитку раку простати на тлі прийому токоферолу.
"Горіхи, насіння та рослинні олії є одними з найкращих джерел альфа-токоферолу, значна кількість міститься в зелених листових овочах і збагачених злаках", - каже Белінська.
Більшість добавок, що містять лише вітамін Е, забезпечують ≥67 мг (100 МО природного вітаміну Е) поживної речовини. Це значення значно перевищує добову потребу.
Вітамін Е може взаємодіяти з антикоагулянтами та антиагрегантами, симвастатином, ніацином, нутрицевтики, з токоферолом, також може знижувати ефективність хіміо- і радіотерапії.
"Тому приймати вітамін Е варто лише за призначенням лікаря, зважаючи на усі ризики та потенційну користь", - каже Белінська.
Раніше ми писали про те, які 5 вітамінів треба пити жінкам і чоловікам після 40 років.
Читайте також про те, що лікар назвав несподівану ознаку нестачі вітаміну D.