Чотири продукти, які калічать підшлункову: ви всі їх чудово знаєте
Підшлункова залоза - це орган, що відповідає за вироблення ферментів, необхідних для перетравлення їжі, особливо вуглеводів. Якщо він працює неправильно, це може проявлятися здуттям, газоутворенням та дискомфортом після вживання сирих овочів чи фруктів.
Які саме продукти калічать підшлункову, розповідає РБК-Україна (проект Styler) з посиланням на тренера та нутриціолога Юрія Попка у Facebook.
Чому виникають проблеми з підшлунковою?
Основною причиною є гострий або хронічний панкреатит. Це захворювання стає все більш поширеним і займає третє місце серед патологій органів черевної порожнини, які потребують хірургічного втручання.
ТОП продуктів, які руйнують підшлункову залозу:
Алкоголь
Алкоголь стимулює надмірне вироблення ферментів підшлункової. При частому вживанні алкоголь створює високий внутрішньоклітинний тиск, через що ферменти починають руйнувати сам орган. Це викликає запалення, біль у лівому підребер’ї, діарею та інші проблеми.
Смажена їжа та продукти глікації
Це перепалений цукор, бекон, шашлик чи карамелізовані продукти. Вони пошкоджують білкові молекули організму та провокують запалення.
Цукор
Надмірне споживання цукру змушує підшлункову працювати на межі, стимулюючи надмірне вироблення інсуліну. Це веде до ожиріння, діабету, проблем із судинами, жирової хвороби печінки та інших ускладнень.
Рафіновані вуглеводи
Випічка, солодощі, білий хліб і макарони містять цукор, канцерогени та консерванти. Вони викликають різкі стрибки рівня цукру в крові, що призводить до гіперінсулінемії, інсулінорезистентності та діабету другого типу.
Чому це важливо?
Підшлункова залоза також відповідає за вироблення інсуліну – гормону, який допомагає регулювати рівень глюкози в крові. Якщо вона перевантажена, це може призвести до запальних процесів, набору зайвої ваги, утворення вісцерального жиру та ризику розвитку серйозних захворювань, таких як гіпертонія, серцево-судинні хвороби, діабет і навіть полікістоз яєчників.
Як зберегти здоров’я підшлункової?
- Мінімізуйте алкоголь і смажені продукти.
- Обмежте споживання цукру та рафінованих вуглеводів.
- Вживайте більше свіжих і натуральних продуктів.
Дбайте про свою підшлункову залозу - це інвестиція у довголіття та якість вашого життя.
Читайте про продукти, які зміцнюють судини.
Також ми писали про 7 продуктів, які категорично не можна вживати, якщо ви "дико" голодні.
Цей матеріал призначений для загальноосвітніх цілей і його не слід використовувати для постановки медичних діагнозів чи самолікування. Наша мета - надати читачам точну інформацію про симптоми, причини і методи виявлення захворювань. РБК-Україна не несе відповідальність за будь-які діагнози, які можуть бути поставлені читачами на основі матеріалів з цього ресурсу. Ми рекомендуємо не займатися самолікуванням, і у разі будь-яких занепокоєнь стосовно здоров'я звернутися до лікаря.