Дослідники з Каліфорнійського університету в Девісі виявили у червоному вині молекулу, яка може спричинити головний біль після його вживання. Багато людей скаржаться, що після червоного вина навіть у невеликих кількостях може з'явитися головний біль у період від 30 хвилин до трьох годин.
Що вдалося з'ясувати вченим, розповідає РБК-Україна (проєкт Styler) із посиланням на матеріали дослідження у журналі Nature.
За словами вчених, такий головний біль може бути пов'язаний із впливом на метаболізм алкоголю молекул флаванол, що містяться у червоному вині. Це флаванол називається кверцетином. Він присутній у всіх видах фруктів та овочів, включаючи виноград.
Кверцетин вважається корисним антиоксидантом і доступний навіть як добавок в їжу. Але через взаємодію Космосу з алкоголем властивості молекули змінюються. В організмі кверцетин перетворюється на глюкуронід кверцетину, що блокує метаболізм алкоголю.
В результаті в організмі починається накопичуватися токсин ацетальдегіду. Це може призводити до почервоніння шкіри, головного болю та нудоти.
Вчені відзначають, що у сприйнятливіших до кверцетину людей можуть розвиватися швидкі реакції - головний біль, мігрені або інші фактори.
Концентрація кверцетину у червоному вині залежить від різних факторів. Цей флаванол виробляється у винограді під впливом сонячних променів. Тому в сортах, грона яких ростуть просто неба, кверцетину більше. Вміст речовини у вині також багато в чому залежить від способу виробництва, включаючи контакт зі шкірою під час ферментації, процесів облагороджування та витримки.
У майбутньому вчені планують з'ясувати, що впливає на виникнення болю: підвищення концентрації в організмі кверцетину або пов'язаного з ним ацетальдегіду. Залежно від отриманих результатів, можна буде подумати про розробку лікування проти винного болю або безпечні види червоного вина.
Раніше ми писали, скільки потрібно часу мозку, щоб відновитися після алкоголю.
А також ми розповідали про те, які 8 звичок після 40 років можуть продовжити життя.