ua en ru

Чому важливо ретельно пережовувати їжу та скільки разів потрібно це робити

Чому важливо ретельно пережовувати їжу та скільки разів потрібно це робити Скільки разів потрібно пережовувати їжу (freepik)

Сучасній людині завжди не вистачає часу. Їй потрібно все встигнути зробити і скрізь побувати. Однак, про те, що ретельно потрібно пережовувати їжу знають усі, але не роблять цього.

Про це повідомила нутриціолог Богдана Волошинович в Instagram.

Чому важливо правильно жувати їжу

Процес жування відіграє вагому роль для ШКТ, жовчного, формування ферментів та організму загалом.

Експерт каже, що з жування розпочинається увесь травний процес. В момент попадання їжі в рот, виділяється слина, яка містить багато ферментів. Ключовими є амілаза та мальтаза за допомогою яких починає розчіплюватись їжа.

"Під час жування шлунок готується до отримання їжі і своєю чергою виділяє жовч. Паралельно виділяються ферменти підшлункової залози, їжа розбивається на маленькі складові і по ланцюжку відбуваються наступні процеси травлення", - йдеться у повідомленні.

Якщо людина погано жує їжу, то:

  • вона механічно травмує слизові оболонки нашого ШКТ;
  • великі куски не перетравлюються до кінця і накопичуються в кишківнику;
  • відбувається поганий процес засвоєння нутрієнтів;
  • можемо відчувати дискомфорт в шлунку, важкість чи враження, що щось ніби десь застрягло;
  • ферменти, які відповідають за травлення вуглеводів виробляться якраз в ротовій порожнині, тому важливо, щоб в шлунок вони потрапили в однорідному стані.

Скільки разів пережовувати

Нутриціолог каже, що для того, щоб їжа перетравлювалась правильно, необхідно жувати мінімум 30 разів. Тільки тоді, коли їжа перетворилась в однорідну масу без твердих грудочок, можна її ковтати.

Також під час їди увага людина має бути сконцентрована тільки не на тарілці, а не на перегляді фільму чи соціальних мережах.

До того ж мозок не може одночасно сприймати інформацію і давати сигнал підшлунковій залозі виробляти необхідні ферменти. Також при такому процесі не утворюється відповідна кислотність, яка повноцінно буде сприяти перетравленню їжі і засвоєнню необхідних нутрієнтів буде мінімальне.