Взимку знижується імунітет і трапляється так, що деякі люди часто хворіють на інфекційні захворювання, а інші - дуже рідко. Однак, цьому є кілька важливих причин.
Про це розповіла інфекціоніст Анастасія Лішневська в Instagram.
Лікар назвала декілька причин, від яких залежить, чи захворіє людина після контакту з хворим або після вживання інфікованої їжі:
Щоб покращити імунітет, то варто правильно харчуватись. Їжа повинна містити достатню кількість білків, ненасичених жирів, складних вуглеводів та вітамінів.
За словами лікаря, білок в організмі під впливом ферментів розщеплюється на амінокислоти. Останні - це будівельні блоки для формування імунних клітин, антитіл та цитокінів.
Білок міститься у рибі, м'ясі, яйці, сирі та горіхах.
Також для людини важливі жири, які утворюють сурфактант, що вистилає зсередини спеціальні утвори легень - альвеоли. Завдяки йому можливе дихання. Жири у харчуванні сприяють засвоєнню вітамінів А, Е, Д, К.
Насичені жири містять продукти: риба (жирні види), кокосова олія, горіхи, авокадо, оливки, нерафінована оливкова чи льняна олія.
До того ж лікар каже, що складні вуглеводи знижують запалення, створюють сприятливі умови для розмноження корисної мікрофлори. Для цього варто вживати цільні зерна, овочі, зелень, ягоди, горіхи та насіння.
Раніше ми повідомляли, при яких симптомах ГРВІ варто одразу викликати швидку.
Також ми писали, які напої не можна пити при застуді.