ua en ru

На чому краще готувати яєчню: відповідь вас здивує

На чому краще готувати яєчню: відповідь вас здивує Яєчня пригорає до неправильної пательні (ілюстративне фото: Freepik)

Яєчня - беззаперечна класика ранкового меню. Проте не всі знають, наскільки важливим для смаку та поживної цінності цієї страви є жир, на якому вона готується, а також посуд.

Про це розповідає РБК-Україна (проєкт Styler) з посиланням на польське видання Onet.

На чому краще смажити яєчню

Вибір пательні впливає не лише на смак страви, а й на рівномірність приготування. Хоча яєчню можна смажити на чавунній та алюмінієвій пательні, це не найкращий варіант - страва може прилипнути або підгоріти.

Тож для смаження яєчні радять обирати сковороду з антипригарним покриттям і належним чином її розігрівати. Звісно, масло може запобігає прилипанню яєчні, однак це не чудодійне рішення - надмірна кількість жиру псує страву.

Яке масло використовувати для яєчні

Вибір жирного продукту впливає не лише на смакові, а й на поживні властивості страви з яєць. Адже в результаті термічної обробки в будь-якому продукті відбуваються певні хімічні реакції. Найчастіше яєчню готують з такими інгредієнтами:

  • олія
  • вершкове масло
  • сало та шкварки

Вершкове масло - популярний вибір, цей інгредієнт надає страві м'якого вершкового смаку. Але водночас масло має низьку температуру задимлення і легко пригорає.

Щоб уникнути втрати поживної цінності та досягти кремової текстури страви, варто подбати про те, щоб масло не перегрівалося.

На чому краще готувати яєчню: відповідь вас здивує

Яєчню часто готують на олії (ілюстративне фото: Freepik)

Як альтернативу радять використовувати топлене масло, яке є більш термостійким. Втім, його смак відрізняється від звичайного вершкового масла.

Тим, хто бореться з високим рівнем холестерину, дієтологи рекомендують віддавати перевагу рослинним жирам, таким як оливкова або ріпакова олія. Хоча вони трохи змінюють смак яєчні, вони є більш здоровою альтернативою. Водночас цими інгредієнтами також не слід зловживати.

Традиційно використовуване сало робить яєчню ситною, але важкою та жирною. Крім цього, шкварки не додають поживної цінності, на відміну від вершкового масла чи олії.

Втім, в обранні методу приготування яєчні та інгредієнтів варто насамперед враховувати свої очікування і потреби. Тоді кожен ранковий сніданок буде не тільки смачним, але й корисним для вашого організму.