Важко уявити українську кухню без помідорів. Соковиті томати можна смакувати сирими або приготувати у різноманітних комбінаціях.
Про це повідомляє РБК-Україна (проект Styler) з посиланням на сайт медичної спільноти "Бережи себе".
Дослідниця гастрономічної культури Олена Брайченко та кандидатка біологічних наук Олена Лівінська розповіли, що основну частку томатів складає вода (>90%).
Кількість білків та жирів у томатах є дуже невеликою, а вуглеводи складають близько 5% (глюкоза й фруктоза). Хоч і небагато, проте томати також містять клітковину. Їх можна вважати непоганим джерелом вітамінів С, А, К та калію. Та найбільшою мірою корисність томатів розглядають із погляду присутності в них лікопену.
Лікопен - це каротиноїдний пігмент, який, власне, і надає томатам червоного кольору. Існує багато досліджень, які пов’язують лікопен із численними корисними ефектами для здоров’я. Зокрема, йдеться про зниження ризиків смертності від різних видів раку та серцево-судинних захворювань.
Ці корисні ефекти мають місце при споживанні різних продуктів, виготовлених із томатів, зокрема томатного соку та пасти.
У дослідженні люди з метаболічним синдромом споживали томатний сік упродовж 2 місяців, було відмічено зниження інсулінорезистентності та рівня "поганого" холестерину (ліпопротеїнів низької щільності).
А споживання томатної пасти в поєднанні з оливковою олією впродовж 10 тижнів сприяло захисту шкіри від опіків внаслідок дії ультрафіолетових променів. Так, регулярне та достатнє споживання томатів може бути вдалою та смачною частиною профілактики серцево-судинних та нейродегенеративних захворювань, діабету та раку.
Для максимальної користі томати варто поєднувати з такими продуктами:
Салати - капрезе, грецький та грузинський. Це класичні приклади "середземноморського" раціону, де максимально відкривається глибина смаку та аромату томатів
Борщ - це автентична страва, яку томати роблять особливо неповторною.
Паста з томатним соусом - обирайте пасту з цільнозернового борошна та насолоджуйтеся чудовим поєднанням повільних вуглеводів, клітковини та лікопену.
Шакшука або ж яєчня з томатами, цибулею, часником та спеціями
Піца з томатною пастою можна розглядати як цілком корисну опцію за умови використання цільнозернового борошна та без оброблених м’ясних продуктів.
Раніше ми повідомляли, які помідори категорично не можна їсти.
Також ми писали, що зробити, аби помідори швидше дозрівали.