Чим небезпечний брак міді в організмі і як поповнити її запаси: дієтолог Фус дала поради
Для повноцінного функціонування нашого організму у нормі мають бути усі вітаміни та мінерали. Дефіцит чи їхній надлишок призводить до погіршення здоров'я. Зазвичай, мало говорять про мідь і її важливість для організму. Але цей мінерал впливає на ряд життєво важливих процесів.
Про те, які функції в організмі виконує мідь та як поповнити її запаси, розповіла дієтолог Світлана Фус на своїй сторінці в Instagram.
Яку роль виконує мідь в організмі
"Мінерали і вітаміни не мають енергетичної цінності, такої як білки, жири і вуглеводи, проте їх нестача або надлишок порушує нормальний перебіг багатьох біохімічних процесів. Наш організм мінерали сам не виробляє, тому забезпечити їх можна тільки з їжею", - пише експертка.
Одним з таких життєво важливих мікроелементів є мідь, яка:
- входить до складу ферментів, що регулюють енергетичний обмін;⠀
- бере участь в процесі дихання тканин;
- здійснює важливу роль у синтезі колагену і еластину, тобто формує сполучну і кісткову тканини;⠀
- сприяє утворенню гемоглобіну. Тому його нестача, так само як і заліза, може привести до анемії;
- покращує роботу імунної системи;
- необхідна для нормального функціонування нервової системи - в складі мієлінових оболонок нервів є мідь.
- благотворно впливає на роботу мозку - покращує концентрацію та пам'ять;
- впливає на функціонування залоз внутрішньої секреції;
- сприяє підвищенню активності інсуліну і більш повної утилізації вуглеводів. Вміст міді знижується при цукровому діабеті, тому тут вона вкрай необхідна;
- має вплив на пігментацію волосся, шкіри та очей - входить до складу пігменту меланіну.
У цих продуктах багато міді (скриншот)
"Однією з ознак нестачі міді в організмі людини може бути рання поява сивини, часткове облисіння або остеопороз. Дефіцит міді може викликати анемію - зниження рівня гемоглобіну і кількості еритроцитів, появу шкірних змін, втрату апетиту і, відповідно, зниження ваги", - пояснює Фус.
Але є захворювання, при яких мідь накопичується в організмі в надлишку. Тоді виникає необхідність навпаки обмежити споживання цього мікроелемента в харчуванні.
Це генетично обумовлена хвороба Вільсона, яка призводить до надмірного відкладення міді - в основному в печінці, мозку, кістках, нирках і очному яблуці.⠀
Нещодавно ми розповідали про те, які 7 чаїв продовжують тривалість життя.
Читайте також про те, в які 5 міфів про вітамін D вірить майже кожен українець.