Десятиліттями експерти сперечалися щодо того, чи безпечно їжу розігрівати у мікрохвильовій печі та чи не шкодять хвилі здоров'ю людини. Так що ж із поширених тверджень правда, а що - міф?
Про це розповіла дієтолог Галина Сеник на своїй сторінці в Instagram.
"Розігрівання у мікрохвильовій побудоване по принципу нагрівання молекул води. А мікрохвилі подібні до випромінювання від електричних лампочок або радіоприймача. Тому є абсолютно безпечними для нашого життя та здоров'я", - говорить експерт.
Також Сеник зазначає, що їжа, приготована у мікрохвильовій печі, дозволяє краще зберегти вітаміни групи В.
"Тому бережіть своє здоров‘я і не вірте міфам", - радить дієтолог.
При правильному використанні причин турбуватися щодо випромінювання мікрохвильової печі, стверджують у Всесвітній організації охорони здоров’я. Про це пише ВВС. Втім залишається відкритим питання, наскільки втрачаються поживні речовини у продуктах після розігрівання.
Деякі дослідження показали, що овочі втрачають частину своєї поживної цінності в мікрохвильовій печі. Виявлено, що мікрохвильова піч видаляє у броколі 97% флавоноїдів - рослинних сполук, які мають протизапальну дію. Це на третину більше шкоди, ніж від кип’ятіння.
Хоча розігрівання у мікрохвильовій безпечне, втім загрозу може ставити пластмасовий посуд. Тому його краще не використовувати.
У ВООЗ радять, як правильно користуватись мікрохвильовою.
"Конструкція мікрохвильових печей гарантує, що мікрохвилі містяться всередині печі та можуть бути присутні лише тоді, коли піч увімкнена, а дверцята закриті. Витік навколо та через скляні двері обмежується конструкцією до рівня, значно нижчого від рекомендованого міжнародними стандартами", - заявляють в організації.
Проте мікрохвильовий витік все одно може виникнути навколо пошкоджених і забруднених мікрохвильових печей. Тому важливо підтримувати піч у хорошому стані.
"Користувачі повинні переконатися, що дверцята зачиняються належним чином і що захисні блокувальні пристрої, встановлені на дверцятах для запобігання випромінюванню мікрохвиль, коли вони відкриті, працюють правильно", - наголошують експерти.
Також додають, що ущільнювачі дверцят повинні бути чистими, і не повинно бути видимих ознак їхнього пошкодження або зовнішнього корпусу духовки. У разі виявлення будь-яких несправностей або пошкодження частин печі не можна використовувати її, доки її не відремонтують.
Раніше ми розповідали про те, чому не можна розігрівати їжу більше одного разу.
Читайте також про те, що станеться з організмом, якщо щодня пити чорний чай.
Увага! Під час війни активізувалися інтернет-шахраї, які видають себе за сайт РБК-Україна. Вони використовують наш дизайн, персональні дані редакції та схожу адресу сайту. Єдиний домен РБК-Україна - www.rbc.ua. Про фейкові сторінки з нашою назвою повідомляйте на пошту: sb@rbc.ua.