У гонитві за новими трендами люди часто шукають "більш здорові" альтернативи звиклим продуктам. Зокрема, у продуктах з маркуванням "без цукру" виробники часто пропонують цукрозамінники.
Про це повідомляє РБК-Україна (проект Styler) з посиланням на сайт Центру громадського здоров'я МОЗ.
Цукрозамінники - це підсолоджувачі, які використовуються замість звичайного столового цукру. Деякі виробники нещиро називають свої підсолоджувачі "натуральними", навіть якщо вони пройшли значну технологічну обробку.
Тому продукти або напої з маркуванням "без цукру" або "дієтичні" часто мають у своєму складі як штучні, так і природні (натуральні) замінники цукру.
Натуральні замінники цукру - фруктові соки та нектари, мед та кленовий сироп, які часто рекламуються як "більш здорові" варіанти, ніж просто цукор чи інші його замінники.
Однак, навіть "природні підсолоджувачі" можуть підлягати обробці, а це ставить під сумнів їхню натуральність.
Натуральні підсолоджувачі, як правило, є безпечними, але важливо розуміти, що споживання будь-якого виду доданого цукру не принесе користі для здоров'я.
Такі підсолоджувачі не містять багато корисних поживних речовин, зокрема клітковини, поліфенолів, вітамінів або мінералів. Надмірне споживання будь-якого цукру, зокрема й натуральних замінників, може призвести до таких проблем зі здоров’ям як карієс, надмірна вага та підвищений рівень тригліцеридів (ризик серцево-судинних хвороб).
Штучні замінники цукру можуть бути виготовлені як із синтетичних речовин (наприклад, з рослин). Такі замінники надзвичайно солодкі та майже не містять калорій.
Вони використовуються в оброблених харчових продуктах (безалкогольні напої, випічка, цукерки, пудинги, джеми, та молочні продукти). На відміну від "класичного" цукру, вони не підвищують рівень глюкози в крові, що дуже важливо для людей з цукровим діабетом.
Всесвітня організація охорони здоров’я не рекомендує вживати нецукрові підсолоджувачі для контролю ваги або зниження ризику цукрового діабету, захворювань серцево-судинної системи або раку. Та ця рекомендація не стосується людей з цукровим діабетом.
Серед підсолоджувачів в організації назвали: аспартам, ацесульфам калію, адвантам, сахарин, цикламати, неотам, сукралоза та стевія.
Заміна вільних цукрів на штучні чи природні підсолоджувачі не допомагає контролювати вагу в довгостроковій перспективі.
Найкраще обрати збалансований раціон, і обмежити доданий цукор до не більше 10 чайних ложок - скоротіть вживання підсолоджених напоїв, солодощів, випічки та солодких сухих сніданків.
Раніше ми повідомляли, чим можна замінити цукор у варенні.
Також ми писали, що буде з вашим організмом, якщо ви на 30 днів відмовитеся від цукру.