Горіхи є, безумовно, корисним продуктом, який збагачує організм багатьма поживними мікроелементами. Втім, вони також місять фітати, які можуть перешкоджати засвоєнню заліза, цинку та кальцію.
Про це пише РБК-Україна (проект Styler) із посиланням на публікацію нутриціолога Галини Сеник в Instagram.
"Чи чули ви від деяких експертів, що горіхи і насіння потрібно замочувати? Отримала це питання від колеги, тому хочу поставити крапку над "і", як то кажуть. У горіхах є фітинова кислота, яка за легендою нібито блокує засвоєння мікроелементів, тому треба замочувати горіхи. Так, вона є і в бобових, і в зернових. Вона захищає насіння від ушкодження - це важливо", - каже дієтолог.
Сеник пояснює, що фітати дійсно здатні знизити засвоєння певних мікроелементів, як от залізо, кальцій, цинк, але лише у великих кількостях.
"Можна навіть сказати, що це непрямий захист від каменів в нирках. А ще фітати здатні зв’язувати і токсичні метали - важливо для нашого організму та в невеликих кількостях фітинова кислота є потрібним антиоксидантом. Все в цьому житті корисно в міру і навпаки", - додає лікар.
При цьому вона зазначає, що бобові і зернові крупи варто замочувати "від фітатів".
"Бо ми їмо їх часто та у великих кількостях. Замочування також допоможе їх швидше готувати. А от замочування горіхів і насіння не має жодного сенсу. Ми не їмо їх кілограмами, тому рівень фітатів мізерний. Користь з горіхів значно перевищує "ризик", - каже Сеник.
Також вона додає, що дослідження показують, що замочування горіхів зменшує кількість фітатів лиш на 12%, а кількість доступних мікроелементів зростає на 10%. Але насправді - це не суттєво і ви ніяк це не відчуєте.
Які факти треба знати про горіхи:
Яких рекомендацій варто дотримуватись:
"Звичайно, ніхто не забороняє вам вимочувати і просушувати горіхи, якщо маєте вдосталь часу. Але наука це не виправдала", - наголошує Сеник.
Читайте також про те, о котрій годині треба снідати і вечеряти, щоб зменшити ризики серцево-судинних хвороб.
Раніше ми писали про те, чому фіолетові овочі і фрукти обов'язково мають бути у вашому раціоні.