ua en ru

Чи можна їсти сирий буряк: яка шкода для організму

Чи можна їсти сирий буряк: яка шкода для організму Буряк - джерело багатьох важливих мікроелементів (фото: Freepik)

Цей овоч, який є джерелом багатьох необхідних для організму мікроелементів, в першу чергу асоціюється з борщем, у відвареному або попередньо присмаженому вигляді. Однак під час термічної обробки буряку може втратитися значна частина корисних речовин.

Про те, чи можна вживати буряк без приготування і кому не варто, розповідає РБК-Україна (проєкт Styler).

Використані джерела при підготовці матеріалу: Healthline, ProDiabet, Фармацевтична енциклопедія, СонцеСад, Дачний Діапазон.

Чи можна їсти сирий буряк

Сирий буряк має землистий присмак, на відміну від печеного чи вареного овочу - в цих випадках смак стає солодшим. Хоча здебільшого в рецептах пропонують запікати або відварювати цей коренеплід, вживання буряка в сирому вигляді має свої переваги.

Насамперед в сирому буряку зберігається більше поживних речовин та вітамінів. Окрім того, саме сирому буряку рекомендують надавати перевагу при цукровому діабеті.

А от вживання овочу у вареному чи печеному вигляді радять обмежити. Причина цьому - підвищення глікемічного індексу при термічній обробці коренеплоду. Також відварений овоч може більше сильніше впливати на обмін речовин та роботу шлунка з кишківником.

Яка користь буряку для організму

Окрім білків, жирів, вуглеводів та клітковини, які забезпечують енергією та сприяють здоровому травленню, цей коренеплід містить:

  • Фолати - беруть участь у створенні нових клітин, впливають на процес обміну речовин та гормональний фон.
  • Вітамін С - підвищує імунітет, необхідний для регенерування тканин, вуглеводного обміну і процесу згортання крові.
  • Вітамін В6 - впливає на обмін речовин, допомагаючи розщеплювати амінокислоти.
  • Залізо - необхідне для роботи щитоподібної залози та ендокринної системи, нормалізує рівень гемоглобіну, який транспортує кисень організмом.
  • Марганець - вкрай важливий елемент для здорової нервової системи й роботи серця.
  • Мідь - бере участь у білковому обміні та інших процесах в організмі.
  • Калій - регулює роботу серця, м'язів та нервової системи.
  • Магній - регулює кров'яний тиск, має антиспазматичний ефект, активує ферменти та впливає на рівень холестерину.

Тож вживання буряку може допомогти в регулюванні гормонального фону та зміцнити імунну систему.

До того ж хімічні речовини, які містить буряк, можуть зменшити набряки та знизити рівень холестерину. Також буряк може підвищити в організмі рівень хімічної речовини під назвою оксид азоту, що впливає на кровоносні судини та знижує артеріальний тиск.

Коли буряк може шкодити

Діабет. Страви з буряком можуть вплинути на рівень цукру через досить високий глікемічний індекс коренеплоду. Тому людям із нестабільним рівнем глюкози вживати цей овоч варто з певними обмеженнями, відповідно до рекомендацій лікаря.

Ниркова недостатність, сечокам'яна хвороба або хвороби жовчного міхура

У цьому випадку надмірне вживання цього овочу може перевантажити органи та призвести до ускладнень через високий вміст калію.

Подразнення кишківника та хворобами шлунково-кишкового тракту

Через вміст кислот, яких більше в сирому буряку, коренеплід може призвести до порушень травлення, зокрема діареї.

Гіпотонія. Регулярне споживання буряку може спричинити різке зниження артеріального тиску.