Після святкових застіль багато хто мучиться від печії. Найчастіше її усувають за допомогою содового розчину. Цей рецепт "порятунку" нам відомий з дитинства. Проте чи дійсно він дієвий та не становить загрози здоров'ю?
Про це на своїй сторінці Instagram розповів хімік Гліб Репіч.
"Всі знають, що у нашому шлунку є кислота. Від якої шлунок добре захищений товстою слизовою оболонкою. Але стравохід - тобто та трубка через яку їжа потрапляє у шлунок, то вона такого захисту не має. Якщо так стається, що вміст шлунка з якихось причин потрапляє назад у стравохід, кислота починає його їсти. От так виникає печія", - пояснює експерт.
У таких випадках люди часто "гасять" печію содовим розчином. Вона тимчасово дозволяє позбутись неприємних відчуттів.
"Але є нюанс! Сода нейтралізує кислоту у шлунку, яка потрібна для нормального травлення. Організм це відчуває, тому виділяє ще більше кислоти. А оскільки причина печії, тобто потрапляння їжі у стравохід - не вирішена, то через деякий час з'являється знову і часто ще з більшої силою", - додає Репіч.
Експерт радить купувати аптечні засоби від печії - спеціальні гелі. Їх слід вживати після їжі. Тоді речовини препарату обгорнуть стінки шлунку та усунуть причини виникнення печії.
При частих виникненнях цієї проблеми варто звернутись до сімейного лікаря, а тоді пройти обстеження та підібрати оптимальне лікування.
Нещодавно ми ділились порадами від нутриціолога про те, як пережити свята без наслідків для здоров'я.
Раніше ми розповідали про те, які ліки треба мати в домашній аптечці на випадок блекауту.