Сучасні безкалорійні підсолоджувачі обіцяють солодкий смак без калорій і, здавалося б, чудову користь для здоров’я. Проте дослідження свідчать, що не все так просто.
Чи корисні вони для організму, розповідає РБК-Україна (проект Styler) з посиланням на допис тренера Юрі Попка у Facebook.
Науковці Сіднейського університету провели експеримент із плодовими мухами-дрозофілами, які споживали штучні підсолоджувачі. Виявилося, що ці комахи почали їсти на 30% більше калорій, ніж їхні "колеги", які отримували звичайний цукор. Дослідник Ґреґ Нілі пояснив, що коли солодкий смак не відповідає фактичній енергетичній цінності їжі, мозок перебудовує свої процеси й посилює апетит, щоб компенсувати недоотримані калорії.
Але це ще не все. Інші дослідження підтверджують, що підсолоджувачі можуть негативно впливати не лише на мозок, а й на мікрофлору кишківника. У 2014 році вчені довели, що миші, які споживали воду із сахарином (в 450 разів солодшим за цукор), розвивали порушення толерантності до глюкози - це стан, що може передувати діабету. Подальший експеримент із пересадкою бактерій кишківника цих мишей стерильним тваринам показав: зміни мікрофлори напряму пов’язані з дією підсолоджувача.
Крім того, дослідження на людях теж виявило подібні ефекти. Добровольці, які тиждень споживали високі дози підсолоджувачів, почали демонструвати ознаки змін толерантності до глюкози. Причиною, ймовірно, є реакція певних бактерій кишківника, які виробляють речовини, що провокують запалення.
В Україні дозволено 13 видів підсолоджувачів, серед яких натуральні (фруктоза, стевія, еритрит) і синтетичні (сахарин, аспартам, сукралоза). Проте, як свідчать дані досліджень, їхній безпечний вплив на організм під сумнівом.
Тож висновок простий: краще уникати штучних підсолоджувачів або споживати їх дуже рідко. Навіть звичайний цукор, хоч і теж має свої ризики, може бути менш шкідливим у порівнянні з деякими замінниками. Але й із цукром не варто перестаратися - здорове харчування потребує помірності.
Нагадаємо, що до цього тренер розвінчав головні міфи про "солодке зло".
Дізнайтеся, яке найгірше молоко, в якому багато жирів та цукру.