Баба-шарпанина: смачний рибний пиріг за забутим старовинним рецептом
У часи гетьмана Івана Мазепи дуже популярною була страва баба-шарпанина. Це старовинний пиріг, який готується з будь-якої риби (щука, судак, плотва) і заливного тіста. Готується цей пиріг дуже просто.
Як приготувати бабу-шарпанину з судака, розповідає РБК-Україна (проєкт Styler) з посиланням на "Автентичну Україну".
Що вам знадобиться:
- Судак (або інша прісноводна риба) - 1 кг
- Пшеничне борошно - 1 склянка
- Олія - 2,5 ст. ложки
- Цибуля - 2 шт.
- Рибний бульйон - пів склянки
- Сіль, перець - до свого смаку
Як готувати бабу-шарпанину
Рибу потрібно почистити, промити, залити водою. У бульйон можна додати моркву та цибулину, зелень - для кращого смаку риби. Додати солі, довести до кипіння і варити ще 30 хвилин. Потім вийняти рибу з бульйону, дати охолонути, відділити від кісток і пошарпати на шматки.
Цибулю порізати на дрібні кубики та підсмажити на вогні.
У рибний бульйон додати борошно та вимішати тісто. По консистенції воно має бути як рідка каша. У тісто додаємо цибулю з олією та ще раз все вимішуємо.
Подрібнену рибу викладаємо на змащену маслом сковорідку, а зверху заливаємо все тістом. Додайте перцю та поставте у духовку.
Запікати потрібно 40 хвилин при 180 градусах. Подавати до столу гарячим.
Раніше ми писали про те, як приготувати легку та дієтичну шаурму.
А ще розповідали рецепт найпростішої та найсмачнішої корейської моркви.