Ми всі під час приготування їжі допускаємося ряду помилок, а потім дивуємося проблемам із травленням. Здається, що такого в митті сирого м'яса чи в тому, щоб залишити на ніч макарони без холодильника. Але фахівці застерігають, що за такі звички можна поплатитися здоров'ям.
Що саме ми робимо на кухні не так - в матеріалі Styler нижче.
Річ у тім, що в процесі миття бактерії разом з водою переносяться на раковину, стіл та інші поверхні. Якщо на шматку м’яса немає видимих слідів бруду, то не мийте його. Небезпека в тому, що під струменем води бактерії поширюються по всій поверхні раковини. Це - прямий шлях до харчового отруєння.
Ні на смак, ні на вигляд, ні на запах ви не виявите всі шкідливі бактерії. Але навіть невелика кількість зіпсованої їжі може викликати серйозне отруєння. Якщо у вас з'явилися хоч найменші підозри в придатності продукту, краще викиньте його.
Не залишайте їжу на столі довше двох годин або однієї години (особливо влітку). Патогенні бактерії дуже швидко розмножуються у швидкопсувних продуктах при температурі від 4 до 60 градусів.
Ніколи не допускайте, щоб сире м’ясо і риба стикалися з іншими продуктами. Коли бактерії з них потраплять на готову їжу, а це може призвести до харчового отруєння. Завжди використовуйте для сирих та готових продуктів окремі тарілки, обробні дошки і ножі.
Шкідливі харчові бактерії дуже швидко розмножуються, тому завжди розморожуйте м’ясо тільки в холодильнику або мікрохвильовій.
Ніколи не їжте сирі яйця ні в якому вигляді. У них може міститися бактерія сальмонела або інші шкідливі мікроорганізми. Навіть якщо у тісті нема яєць, його не можна їсти. Адже у борошні можуть бути присутніми кишкові палички, які провокують харчові отруєння.
Ніколи не використовуйте маринад, що залишився від сирого м’яса, з уже готовою їжею. Якщо хочете використовувати його як соус, прокип’ятіть.
Їжа безпечна тільки після того, як її обробили при високій температурі. Щоб продукти не залишилися недовареними або недосмаженими, використовуйте при готуванні кухонний термометр. Адже на око можна недооцінити всі ризики.
Раніше ми писали, який продукт не варто додавати в борщ.
Також читайте як правильно готувати засмажку - що смажити першим, цибулю чи моркву.