7 варіантів омлету для здорового і ситного сніданку: рецепти від нутриціолога
Омлет - один із найкращих варіантів для сніданку. Яйця надають ситість, а білок із них легко перетравлюється, тому не перевантажить шлунок вранці.
Про 7 корисних і смачних варіантів омлету розповідає РБК-Україна (проект Styler) із посиланням на публікацію нутриціолога Анастасії Голобородько у Telegram.
Омлет з авокадо та руколою
Інгредієнти:
- 3 яйця
- оливкова олія
- 1/3 авокадо
- невелика жменя в'ялених томатів (опціонально)
- жменя руколи
Як приготувати
Збийте яйця з сіллю, перцем і 1 столовою ложкою води. Влийте в сковороду на розігріту олію. Готуйте, помішуючи лопаткою яйця до центру. Коли суміш почне загусати, на половину омлету викладіть томати. Вимкніть вогонь, додайте порізаний кубиками авокадо, руколу, накрийте другою частиною омлету і подавайте до столу.
Омлет із копченим лососем
Інгредієнти:
- 100 г копченого лосося
- 1 столова ложка знежиреного м'якого сиру (0%)
- 60 мл знежиреного молока
- 5 яєць
- 4 гілочки зеленої цибулі
- сіль і перець
Як приготувати
Наріжте лосось тонкими смужками. Збийте яйця з молоком, злегка приправте сіллю та перцем. Влийте в розігріту з невеликою кількістю олії сковороду, додайте порізану цибулю. Коли омлет почне загусати, викладіть на половинку сир і лосось і загорніть омлет як книжку. Вимкніть вогонь та дайте постояти 3-5 хвилин.
Омлет зі спаржею
Інгредієнти:
- пучок спаржі
- 3 яйця
- близько 50 мл молока
- сіль
- масло
- оливкова олія
Як приготувати
Розтопіть масло в оливковій олії. Наріжте спаржу шматочками по 2-3 см. Припустіть у маслі. Збийте яйця з молоком, залийте спаржу. Усе перемішайте, накрийте кришкою та готуйте 7-10 хвилин на середньому вогні.
Омлет зі спаржею (фото: t.me/anagoloborodko)
Білковий омлет із козячим сиром
Інгредієнти:
- білки 4 яєць
- сіль та мелений чорний перець
- 1 чайна ложка оливкової олії
- 1 столова ложка натертого козячого сиру (можна замінити адигейським)
- 2 столові ложки будь-якого готового томатного соусу або чатні, рагу з перців або томатів чері
Як приготувати
1 столову ложку води збийте з білками. Суміш посоліть і поперчіть. У сковороді розігрійте оливкову олію. Готуйте, помішуючи лопаткою, протягом 1-2 хвилин. Посипте козячим сиром, викладіть на половину омлету соус і загорніть навпіл.
Середземноморський смак для ранку
Інгредієнти:
- 1 чайна ложка оливкової олії
- 1 невеликий помідор
- кілька гілочок зеленої цибулі
- пів чайної ложки сухого орегано
- 40 г сиру фета
- оливки або маслини
- 2 великі яйця
- дрібка солі
Як приготувати
Розігрійте оливкову олію, додайте порізані помідори, цибулю й орегано. Готуйте, поки томати не розм'якнуть. Додайте оливки, вимкніть вогонь, додайте фету. Залийте суміш збитими яйцями й готуйте під кришкою 3-5 хвилин. Або в окремій сковороді приготуйте простий омлет зі збитих яэць. Додайте начинку, загорніть омлет як книгу.
Омлет з чері та базиліком
Інгредієнти:
- 2 яйця
- 40-50 мл молока
- сіль та свіжомелений чорний перець
- масло
- 5 помідорів чері
- гілочка свіжого базиліку
Як приготувати
Збийте яйця, посоліть і поперчіть. Розтопіть масло на розігрітій сковороді. Влийте яєчну суміш. Готуйте близько 2 хвилин, помішуючи. Додайте начинку і загорніть навпіл, ніби закриваючи книгу. Посипте тертим сиром.
Омлет із грибами
Інгредієнти:
- 2 яйця
- 40-50 мл молока
- сіль і трохи сухого часнику
- масло
- 4-5 грибів
Як приготувати
Збийте яйця з молоком до однорідності, посоліть сіллю. На маслі обсмажте гриби протягом 5-7 хвилин, посоліть, додайте сухий часник. Влийте яєчну суміш і готуйте близько 2 хвилин. Зменште вогонь і готуйте під закритою кришкою ще 3-4 хвилини. Згорніть навпіл омлет. Посипте зеленню до смаку.
Раніше ми писали про те, як харчуватись після свят, щоб повернутись в норму.
Читайте також про те, що їсти, щоб зберегти нервову систему.