7 доступних продуктів, які найкраще збагачують організм вітаміном D
Восени і взимку треба особливо ретельно дбати про надходження вітаміну D в організм. Найкраще його отримувати з їжі. Тим паче, що є чимало доступних продуктів, які містять багато цього вітаміну.
Про це пише РБК-Україна (проект Styler) із посиланням на публікацію сайту Eat This, Not That.
Консервовані сардини
Вміст вітаміну D в одній банці дорівнює 48% денної норми.
Зазначимо, що для дорослого віком від 19 до 70 років добова норма вітаміну D становить 600 МО, а людям за 70 років - 800 МО на день.
Консервовані сардини - це простий і доступний спосіб отримати додаткову кількість вітаміну D, який необхідний для кісток і мозку. Сардини можна їсти, як окремо, так і у вигляді бутербродів із крекерів. Або ж можна зробити салат, додавши до риби цибулю, майонез та улюблені спеції.
Молоко
Вміст вітаміну D в одній чашці дорівнює 20% денної норми.
Звичайне коров’яче молоко містить невеликі кількості вітаміну D, але є бренди, які збагачують молоко додаванням різних вітамінів і мінералів.Тому слід уважно читати упаковку продукту. Всього одна чашка такого молока покриє п'яту частину денної потреби у вітаміні D.
Риб'ячий жир
Вміст вітаміну D на 1 чайну ложку дорівнює 75% денної норми.
За даними клініки Майо, вчені виявили, що риб’ячий жир допомагає зменшити біль у пацієнтів з артритом, контролювати артеріальний тиск і холестерин, а також знижує ризик серцевих захворювань. Разом із цими перевагами ви також отримуєте три чверті добової норми вітаміну D лише з однією чайною ложкою риб’ячого жиру.
Грецький йогурт
Вміст вітаміну D у 150 мг дорівнює 9% денної норми.
Хоч порівняно із попередніми продуктами грецький йогурт містить не надто багато вітаміну D, втім цей рівень можна легко підвищити, додавши трохи збагачених пластівців для сніданку.
Яйця
Вміст вітаміну D в 1 великому яйці дорівнює 8% денної норми.
Яйця найбільш відомі тим, що містять білок і холін - поживну речовину, необхідну для метаболізму, когнітивних функцій і здорової м’язової тканини, але у яйцях також є вітамін D. З'ївши два яйця на сніданок ви вже отримаєте 16% від необхідної дози.
Атлантичний лосось
Вміст вітаміну D в 90 г філе дорівнює 75% денної норми.
Вирощений на фермах лосось часто містить менше вітаміну D, ніж дикий, але навіть із промислової риби ви покриєте три чверті денних потреб. Лосося найкраще запікати і поєднувати з салатом чи овочами.
Сир Чедер
Вміст вітаміну D в одній склянці дорівнює 5% денної норми.
Крім того, що цей сир містить вітамін D, ви з нього отримаєте ще й велику дозу білка та кальцію, які також необхідні для здоров'я кісток.
Раніше ми писали про те, які продукти шкодять печінці.
Читайте також про те, що їсти для здоров'я суглобів.
Цей матеріал призначений для загальноосвітніх цілей і його не слід використовувати для постановки медичних діагнозів чи самолікування. Наша мета - надати читачам точну інформацію про симптоми, причини і методи виявлення захворювань. РБК-Україна не несе відповідальність за будь-які діагнози, які можуть бути поставлені читачами на основі матеріалів з цього ресурсу. Ми рекомендуємо не займатися самолікуванням, і у разі будь-яких занепокоєнь стосовно здоров'я звернутися до лікаря.