Холестерин є дуже важливим для організму людини. Проте нездоровий спосіб життя може сприяти високому рівню холестерину в крові, а це небезпечно для здоров’я. Є певні дієти, які допомагають знизити рівень холестерину.
Про це повідомляє РБК-Україна (проект Styler) з посиланням на Instagram-сторінку дієтолога Ольги Безуглої.
Холестерин - це жироподібна речовина, що виробляється печінкою і надходить з продуктами тваринного походження, такими як м’ясо, молочні продукти та напівфабрикати.
Печінка вироблятиме менше холестерину, якщо ви споживаєте багато цієї речовини з їжею, тому харчовий холестерин рідко має великий вплив на загальний рівень холестерину.
Однак вживання великої кількості насичених жирів і трансжирів може підвищити рівень холестерину.
Дієтолог назвала 5 порад, як знизити рівень холестерину за допомогою дієти та зменшити ризик серцевих захворювань.
Розчинна клітковина міститься у великій кількості в бобах, бобових, цільних зернах, льоні, яблуках і цитрусових.
Регулярне споживання розчинної клітковини повʼязане зі зниженням рівня загального холестерину та "поганого" холестерину ЛПНЩ на 5-10% всього за чотири тижні.
Вживання фруктів та овочів - це простий спосіб знизити рівень холестерину. Фрукти та овочі також містять велику кількість антиоксидантів, які запобігають окисленню холестерину ЛПНЩ і утворенню бляшок у артеріях.
Трави та спеції - це поживні джерела енергії, наповнені вітамінами, мінералами та антиоксидантами.
Дослідження показали, що часник, куркума та імбир можуть знижувати рівень холестерину при регулярному вживанні.
Сушені орегано, шавлія, мʼята, чебрець, гвоздика, запашний перець і кориця містять найбільшу кількість антиоксидантів, так само як і свіжі трави, такі як орегано, майоран, кріп і кінза.
За словами дієтолога, люди, які їдять більше ненасичених жирів і менше насичених, з часом мають тенденцію до зниження рівня холестерину.
Такі продукти, як авокадо, оливки, жирна риба та горіхи містять достатню кількість корисних для серця ненасичених жирів, тому їх корисно їсти регулярно.
Вживання штучних трансжирів підвищує рівень "поганого" холестерину ЛПНЩ, знижує рівень "хорошого" холестерину ЛПВЩ і повʼязане з підвищеним на 23% ризиком серцевих захворювань.
Експерт радить звертати увагу на слова "частково гідрогенізований" у списках інгредієнтів. Цей термін вказує на те, що продукт містить транс-жири і його слід уникати.
Природні транжири, що містяться в мʼясі та молочних продуктах, також можуть підвищувати рівень холестерину.
Однак вони присутні в досить малих кількостях, щоб не становити великої загрози для здоров'я.
Раніше ми повідомляли, як по очах розпізнати підвищений рівень холестерину і хто у групі ризику.
Також ми писали, що буде з організмом, якщо щодня їсти одну й ту ж їжу.