2 поширені помилки при покупці майонезу. Як обрати дійсно якісний продукт?
Майонез - це один із найпопулярніших соусів, який часто використовують у салатах, бутербродах і навіть для приготування різних страв. Однак, при виборі майонезу в магазині багато покупців можуть припускатися помилок, що впливають на смак страви та здоров'я.
Про те, які помилки існують при виборі майонезу та як обрати дійсно якісний продукт, розповідає РБК-Україна (проєкт Styler).
Помилки при виборі майонезу
Хоча на вибір якісного майонезу впливають багато чинників, загалом, помилки при виборі майонезу можна згрупувати в дві категорії.
Обирати майонез за кольором
Деякі люди обирають майонез, орієнтуючись тільки на його колір та не звертаючи увагу на упакування. Часом яскраво-жовтий або дуже білий майонез може виглядати привабливо, але це не завжди є гарантією натуральності продукту.
Адже для надання соусу більш насиченого кольору можуть використовуватися барвники. Натуральний майонез, особливо той, що виготовляється без консервантів, може бути менш яскравим, але його смак і корисність значно вищі.
Колір майонезу - не завжди показник якості (фото: Flickr)
Крім цього упаковка майонезу, яка повинна бути міцною та герметичною, має містити всю необхідну інформацію про склад, і відповідно, якість майонезу.
Обирати майонез з меншим вмістом жиру
Майонез - доволі жирний продукт, масова частка жиру в якому має становити не менше 50%. Тому, якщо відсоток жиру в продукті менший, перед вами - не майонез, а майонезний соус.
Водночас при виборі низькокалорійного майонезу слід ретельно ознайомитись зі складом. Адже в такому продукті може бути більше емульгаторів, стабілізаторів і підсоложувачів. Це може негативно позначитися на смаку і якості страви.
Як обрати якісний майонез
Для того, щоб обрати смачний і якісний майонез, перш за все варто ретельно ознайомитися з упакуванням.
Обирайте майонез з натуральних інгредієнтів: соняшникова олія, яйця, гірчиця, цукор, сіль. Уникайте продуктів з великою кількістю емульгаторів, стабілізаторів та інших харчових добавок. Пам'ятайте, що натуральний майонез має блідо-жовтий колір. Яскравий колір може свідчити про наявність барвників.
Майонези можуть бути різних категорій: від простого до преміум-класу. Зазвичай преміум-майонези містять більше натуральних інгредієнтів, таких як яйця, олії високої якості та спеції.
Для виготовлення майонезу використовуються різні види олій - від соняшникової до пальмової. Пальмова олія, яка часто використовується для здешевлення продукту, може бути менш корисною через високий вміст насичених жирів.
Краще обирати майонез з вмістом жирності від 50%, на основі олій з високою кількістю омега-3 жирних кислот, таких як олія оливкова або рапсова. До того ж олія повинна бути дезодорованою та рафінованою.
Як обрати якісний майонез (ілюстративне фото: Freepik)
Вибирайте продукцію від перевірених виробників, які використовують сучасні технології і дотримуються стандартів якості.
Завжди перевіряйте термін придатності, а після відкриття упаковки зберігайте майонез у холодильнику. Зокрема, чим коротший термін придатності, тим менше в продукті консервантів.
Крім цього, не варто орієнтуватися лише на меншу вартість: так можна обрати майонез, який буде містити велику кількість рослинних жирів, емульгаторів та інших шкідливих добавок.
До речі, нещодавно ми писали про те, як скласти ідеальне меню на Новий рік.
А також розповідали, як обрати солодкі мандарини до Нового року.
При написанні матеріалу використовувалися такі джерела: Healthline, The Kitchn, Allrecipes.