10 ідей від нутриціога, як бобовими замінити м'ясо, щоб було смачно і корисно
Бобові продукти є чудовим замінником м'яса, тим паче рослинний білок краще засвоюється за тваринний. Також страви із бобових дуже актуальні для багатьох українців під час Великодного посту.
Про це пише РБК-Україна (проект Styler) із посиланням на публікацію нутриціолога Анастасії Голобородько в Telegram.
Чим найкраще замінювати м'ясо
"Бобові - це класний мікс рослинного білка та клітковини, включно з пребіотичною. За життя ми зʼїдаємо 25-40 тонн продуктів. Чи треба ще цифр, щоб переконати, що якість їжі завжди повинна бути попереду?" - каже експерт.
Голобородько зазначає, що бобові займають важливу частину раціону. Частково, це білок, частково - вуглеводи, що дають повільну енергію.
"Так, не всі нормально толерують цю клітковину, але флору можна привчити. Частіше заміняйте тваринний білок - рослинним, не робіть великі порції, спробуйте ротацію. Різноманітність. А ще інтегруйте бобові в дитячий раціон", - радить нутриціолог.
10 ідей, як замінити м'ясо стравами із бобових
Голобородько поділилась 10 ідеями про те, якими смачними стравами із бобових можна замінити м'ясо.
Корисні і смачні страви із бобових:
- чорні боби довго відварені з чилі та корицею
- індійські рецепти з сочевицею, тут - червона сочевиця, свіжий імбир, кмин, часник, гі
- крем-супи на основі горошку, навіть мороженого
- нутова та сочевична паста з петрушкою, оливками та волоським горіхом
- хумус з нуту, збитий не тільки з тхіною, а й печеним буряком
- пророщений маш
- швидкий хумус з червоної сочевиці
- оладки з нутового борошна на воді
- місо паста
- пюре з пласкої квасолі (великі сорти: фава, ліма) та тахіні з печеним баклажаном
Читайте також про те, який напій провокує розвиток аритмії.
Раніше ми писали про те, що нутриціолог розповіла, що треба їсти, щоб бути здоровим.