ua en ru

Землю "накрили" потужні геомагнітні шторми: чи зможуть українці побачити полярне сяйво

Землю "накрили" потужні геомагнітні шторми: чи зможуть українці побачити полярне сяйво Сонце впливає на різні аспекти життя Землі (фото: freepik.com)

У травні 2024 року потужна геомагнітна буря дозволила людям у багатьох куточках Землі спостерігати за надзвичайно яскравим полярним сяйвом. Нині сонячна активність знову набрала сили й вже призвела до низки геомагнітних штормів.

РБК-Україна розповідає, що відомо про поточну магнітну бурю та чи дозволить вона побачити північне сяйво цього разу.

Що відомо про поточну магнітну бурю

Про наближення сильних магнітних бур повідомила ще 29 липня метеоролог і синоптик Наталка Діденко.

"Чесно кажучи, я вкрай рідко бачила такий прогноз із такою серйозною геоактивністю. Тому не забудьте тримати при собі щось від артеріального тиску і головного болю, якщо ви раніше помічали негативний вплив магнітних бур на своє здоров'я", - наголосила вона.

Цю інформацію підтвердили в Центрі прогнозування космічної погоди Національного управління океанічних і атмосферних досліджень США (NOAA Space Weather Prediction Center).

Згідно з інформацією науковців, магнітна буря триватиме до четверга, 1 серпня.

Дослідники уточнили, що причиною все частіших і сильніших геомагнітних бур є спалахи на Сонці, яке нині наближається до піку активності свого 11-річного циклу. Саме у цей період на поверхні світила з'являється більше "плям" - холодніших областей, де магнітне поле особливо інтенсивне.

Такі екстремальні магнітні області можуть викликати різноманітні "ефекти" - сонячні спалахи або ж викиди у міжпланетний простір корональної маси (великих хвиль плазми - електрично заряджених частинок) на високій швидкості.

Цікаво, що останніми днями відбувся не один, а серія потужних сонячних спалахів класу Х, які супроводжувалися кількома шлейфами плазми та магнітного поля (викидами корональної маси або ж CME).

Який зв'язок між магнітними бурями й полярним сяйвом

Полярне сяйво - це оптичне явище, яке формується у верхніх шарах атмосфери й людям вбачається як світіння окремих ділянок нічного неба.

Воно виникає завдяки взаємодії магнітного поля Землі з космічним (зокрема сонячним) випромінюванням, яке потрапляє у верхні шари атмосфери. Зони такого проникнення мають форму кілець, що оточують магнітні полюси планети.

Коли заряджені частинки сонячного вітру (електрично заряджені атоми - іони) зіштовхуються з атомами й частинками газів, які входять до складу атмосфери (кисень, водень, азот і гелій), цей процес викликає видиме оку світіння (внаслідок вивільнення енергії).

Тим часом "зустріч" цих іонів з магнітосферою Землі може викликати геомагнітні бурі.

Полярне сяйво може набувати різних форм і відтінків. Його колір та яскравість залежать від того, з якою швидкістю, і на яку глибину заряджені частинки "пірнули" в атмосферу та з атомами якого газу вони зіткнулися.

Отже, нинішнє полярне сяйво формується на тлі викидів корональної маси, що досягли нашої планети.

Хто і де саме може побачити полярне сяйво

Полярне сяйво останніми днями вже спостерігали мешканці деяких регіонів Австралії та США.

"Це - сприятливий початок множинного "штормового потягу", який ми очікуємо впродовж наступних кількох днів", - зауважила на це фізик космічної погоди Таміта Сков у своєму дописі у соцмережі X.

В цілому, згідно з прогнозами дослідників, полярні сяйва можуть виникнути на середніх широтах Землі (за умови потрапляння в атмосферу прогнозованих викидів корональної маси).

Дані Центру прогнозування космічної погоди свідчать про те, що "свідками гри світла в атмосфері" можуть стати мешканці близько 50° широти.

При цьому на 50-й паралелі північної широти частково розташовані: США, Канада, КНР, Казахстан, Франція, Бельгія, Чехія, Німеччина, Польща, а також Україна.

Водночас геофізики попереджають: космічну погоду складно спрогнозувати. Навіть геомагнітні шторми такого рівня, попри очікування, іноді можуть не відбуватися.