ua en ru

Зеленський: гарантії безпеки потрібні Україні ще до вступу в НАТО

Зеленський: гарантії безпеки потрібні Україні ще до вступу в НАТО Фото: президент України Володимир Зеленський (GettyImages)

Україна має отримати дієві гарантії безпеки, ще до вступу в НАТО.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на відеозвернення українського президента Володимира Зеленського.

"Росія повинна забратися з території України. Всієї України та всі окупанти. І кожен пункт Статуту ООН повинен запрацювати знову - жодне з російських порушень міжнародного права не можна ігнорувати", - наголосив глава держави.

За його словами, саме на таких принципах повернуться безпека та спокій у міжнародні відносини й саме для цього є українська формула миру, абсолютно реалістична й цілком конкретна.

"ЇЇ (формулу миру - ред.) також сьогодні детально обговорили з Еммануелем Макроном (французьким президентом - ред.), як і міжнародні заходи, які ми готуємо на цей рік, зокрема Вільнюський саміт НАТО", - сказав президент.

Зеленський наголосив, що спільна позиція всіх держав-учасниць на саміті у Литві може бути саме такою амбітною, якої потребує європейська безпека.

"Впевнений у цьому. Дієві гарантії безпеки для України, тобто насправді для міжнародного порядку, заснованого на правилах, потрібні ще до нашого вступу в Альянс", - додав він.

Нагадаємо, сьогодні прем'єр України Денис Шмигаль повідомив, що Україна розраховує, що під час зустрічі країн G7 лідери обговорять українську формулу миру.

Термінові та важливі повідомлення про війну Росії проти України читайте на каналі РБК-Україна в Telegram.

Увага! Під час війни активізувалися інтернет-шахраї, які видають себе за сайт РБК-Україна. Вони використовують наш дизайн, персональні дані редакції та схожу адресу сайту. Єдиний домен РБК-Україна - www.rbc.ua. Про фейкові сторінки з нашою назвою повідомляйте на пошту: sb@rbc.ua.