ua en ru

Збитий над США китайський аеростат не збирав розвідувальних даних, - Міллі

Збитий над США китайський аеростат не збирав розвідувальних даних, - Міллі Фото: голова Об’єднаного комітету начальників штабів армії США генерал Марк Міллі (Getty Images)

Китайський аеростат, який збили над територією Сполучених Штатів на початку лютого цього, мав спеціальні датчики для збору розвідувальних даних, але вони так і не були активовані під час польоту.

Про це заявив голова Об’єднаного комітету начальників штабів армії США генерал Марк Міллі, повідомляє РБК-Україна з посиланням на інтерв’ю телеканалу CBS.

Він заявив, що американська розвідка "з високим ступенем правдивість" вважає, що аеростат не передавав Китаю таємних даних, однак апарат насправді виявився "шпигунським" і він мав пристрої для збору розвідданих.

"Я б сказав, що це була шпигунська куля, яка, як ми знаємо з високим ступенем впевненості, не отримувала ніяких розвідувальних даних і не передавала їх назад до Китаю", - заявив Міллі.

Після того, як військово-морський флот США підняв рештки аеростата з дна Атлантичного океану, технічні експерти виявили, що його датчики під час перебування над континентальною частиною США жодного разу не були активовані.

Інцидент з повітряною кулею над США

У лютому 2023 року над США помітили та збили повітряну кулю-шпигун. Пізніше Китай визнав, що аеростат належав йому і він нібито не виконував розвідку. ВПС США зібрали уламки збитого аеростата в морі та проводили серію розслідувань.

Незабаром після виявлення повітряного кроку держсекретар США Ентоні Блінкен скасував запланований візит до Китаю та здійснив його лише у червні. За результатами зустрічі держсекретар заявив, що сторони досягли прогресу та домовленостей щодо деяких питань.

Термінові та важливі повідомлення про війну Росії проти України читайте на каналі РБК-Україна в Telegram.