ua en ru

Зарегульованість та фінансова непередбачуваність енергоринку заважає будувати зелену генерацію, - інвестор

Зарегульованість та фінансова непередбачуваність енергоринку заважає будувати зелену генерацію, - інвестор Фото: зарегульованість та фінансова непередбачуваність енергоринку заважає будувати зелену генерацію (Getty Images)

Держава має прибрати зарегульованість та фінансову непередбачуваність ринку електроенергії України, щоб інвестори могли залучати кошти під будівництво нових зелених електростанцій в країні.

Про це заявила керівна директорка Elementum Energy Ольга Рибачук, повідомляє РБК-Україна з посиланням на "Українську правду".

"Український енергоринок є одним із найбільш зарегульованих і одночасно непередбачуваних секторів української економіки. За минулий рік Регулятор переглянув цінні обмеження двічі, і вже один раз - цього року, долучаючи гравців менше ніж за тиждень", - сказала Рибачук.

За її словами, також у другому кварталі були внесені суттєві зміни в те, як відбувається ціноутворення на балансуючому ринку, що суттєво вплинуло на економіку діючих та нових проєктів.

При цьому вона зазначила, що в Україні поки що відсутні середньо- (півроку — рік) і довгострокові інструменти (1-5+ років) продажів електроенергії. Так, державна генерація пропонує максимум на 1 місяць, а більшість комерційних гравців задовольняються продажами на день вперед.

"Для банку чи інвестора немає те що гарантії, а навіть виявлення про те, за якою ціною і кому він продаватиме енергію в наступному році", - підкреслила Рибачук.

На її думку, ВДЕ-проєкти мають окупність від 6 до 10 років, при цьому 1-2 роки вони будуються. Наважитися вкласти інвестиції в такий довгий горизонт — важко.

"Потрібні хоча б орієнтовні коридори цін, щоб орієнтуватись на грошовий потік, ризики, розмір кредиту і дати інвесторам якісь гарантії, що проєкт виживе і буде дохідним", - зазначила керуюча директорка.

Рибачук уточнила, що фактично, після приєднання до ENTSO-E та низки лібералізаційних дій, кореляція між українськими та сусідніми європейськими енергоринками на рівні 85%.

"Тобто нам потрібно активніше продовжувати інтеграцію та вже використовувати європейські інструменти продажу. Але на сьогоднішній день перехід на середньо- та довготривалі механізми роботи ринку масово неможливий, поки держава як основний ринковий мейкер не почне розвивати такі ініціативи й направляти ринок до найкращих практик", - підсумувала вона.

Як повідомлялося раніше, на думку інвесторів, держава має пріоритезувати розвиток зеленої енергетики України конкретними рішеннями та діями, які стимулюватимуть інвесторів вкладати кошти в цю галузь, будувати нові електростанції та зменшувати дефіцит потужностей в енергосистемі України.

Водночас в USAID зазначають, що невирішення проблеми боргів за вироблену зелену електроенергію в Україні та на балансуючому ринку зменшують зацікавленість інвесторів до будівництва нових потужностей енергетики в країні.