ua en ru

Захід самостримується з допомогою Україні через побоювання ескалації з боку РФ, - генерал Ходжес

Захід самостримується з допомогою Україні через побоювання ескалації з боку РФ, - генерал Ходжес Фото: генерал у відставці Бен Ходжес (ілюстративне фото GettyImages)

Захід гальмує підтримку України через страх перед РФ щодо можливих наслідків перетину т.зв. уявних "червоних ліній". Водночас прояв рішучості міг би вплинути не тільки на Москву, але й на інші країни, що прагнуть до володіння ядерною зброєю.

Про це розповів колишній командувач армії США в Європі, генерал у відставці Бен Ходжес в коментарі РБК-Україна.

Як зазначив Ходжес щодо причин відсутності рішучих дій з боку західних партнерів у підтримці України - така політика відображає нездатність країн-союзників чітко заявити про свої прагнення до перемоги України над Росією.

За його словами, ці країни не можуть визначити стратегічні результати, яких вони хочуть досягти в українсько-російському конфлікті.

"Навіть попри те, що це є чітко в стратегічних інтересах США та Європи - щоб Росія зазнала поразки та повернулася до кордонів України та Росії 1991 року. Невдача в цьому питанні є результатом надмірного страху перед можливим застосуванням ядерної зброї з боку Росії, якщо Україна використовуватиме західну зброю. Захід стримує себе, замість того щоб діяти рішуче", - зазначив Ходжес.

Генерал додав, що стримування США від рішучих дій через загрозу застосування Росією тактичної ядерної зброї є серйозним сигналом не лише для Москви, але й для Північної Кореї, Ірану, Пакистану, Китаю та інших країн, які прагнуть до володіння ядерною зброєю.