ua en ru

Загроза вашому авто: ТОП-5 шкідливих звичок водіїв

Загроза вашому авто: ТОП-5 шкідливих звичок водіїв Фото: ТОП-5 шкідливих звичок водіїв (Getty Images)

Шкідливі звички бувають різні: одні шкодять здоров’ю, другі – гаманцю, треті – репутації… А є такі, що множать поламки автомобіля і прискорюють його вихід з ладу в цілому. Найсумніше, що деякі з водіїв про це навіть не здогадуються.

Про п’ять шкідливих водійських звичок, що шкодять нашим машинам, читайте в матеріалі РБК-Україна.

При підготовці статті були використані публікації Car&Driver та L`Automobille.

Передбачаємо, що цей матеріал спровокує частину автомобілістів на щире обурення: та я все життя так їжджу і все гаразд! Але ніхто і не каже, що найпопулярніші шкідливі звички водіїв призводять до великих проблем. Просто машину доводиться ремонтувати трохи частіше, ніж слід. При тому що скорегувати свої навички найчастіше нам нічого не варто. Власне, читайте і вирішуйте самі.

Оберти двигуна

Автомобілі сьогодні достатньо комфортабельні, а інжекторні двигуни – достатньо гнучкі за характеристиками, щоб водій не помічав, що він перекручує чи недокручує двигун. Машина їде – то що ще треба? Між тим, рух на надто низьких і на дуже високих обертах перевантажує купу деталей в моторі і трансмісії. Та ще й витрату пального підвищує. Оптимальний для постійного руху діапазон в сучасних бензинових моторів: 1800 – 3500 об/хв, в дизельних – 1000 – 2000 об/хв. При розгоні ці цифри слід перевищувати на 1000 – 1500 об/хв, ну і на високих заміських швидкостях оберти будуть вищими. Рушати з місця теж потрібно на оптимальних оборотах – щоб автомобіль не смикався, але і не зривався з місця як на перегонах. Майте на увазі, що підказчик передач (коли такий є) зазвичай налаштований на утримання мотора на максимально низьких можливих обертах.

Загроза вашому авто: ТОП-5 шкідливих звичок водіїв

Не котіться!

Дуже не бажано починати рух, коли машина котиться в протилежний бік, наприклад, через ухил дороги. Спочатку зупиніть машину гальмами, а вже потім вмикайте потрібну передачу, передню чи задню, і рушайте в потрібному напрямку. Якщо це правило порушувати, зчеплення та коробка передач зазнають надмірних навантажень. А для деяких моделей автоматичних коробок недбале поводження взагалі згубне, вони можуть вийти із ладу вже після кількох таких ситуацій.

Педалі

Перш за все, зчеплення на машинах з "механікою": багато хто хронічно неправильно поводиться з його педаллю, затягуючи процес перемикання передач або рушання з місця. В усіх сенсах небезпечною є звичка стояти на світлофорі або в пробці з увімкненою передачею і натиснутим зчепленням: це загрожує аварією і зношує зчеплення (кошик, диски і натискний підшипник). Для машин з АКП підказка – переводити селектор трансмісії в режим N на світлофорах необов’язково. Друга типова помилка – мало не постійне тримання ноги на педалі гальм, коли водій вважає себе неначе у постійній готовності до екстреного гальмування. Власне, щодо готовності – все правильно, але торкатись педалі не слід, бо в такий спосіб можна перегріти гальмівні диски і раптом залишитись без гальм.

Загроза вашому авто: ТОП-5 шкідливих звичок водіїв

Буксуйте правильно

Хай нечасто, але всім водіям доводиться вибиратися з багнюки, снігової пастки чи з піску на пляжі. При цьому типова помилка – тривале (і безглузде) тиснення на акселератор, поки колеса безпорадно крутяться у виритих ними лунках. З одного боку, зношуються шини, зчеплення, трансмісія. З іншого – колеса занурюються ще глибше і без сторонньої допомоги буде вже не обійтися.

Затягування з ремонтом

Багато які несправності дозволяють продовжити експлуатацію автомобіля, причому іноді навіть без загрози безпеці руху. Тому деякі водії не поспішають з ремонтом, зокрема, очікуючи кращої фінансової ситуації. Між тим усі поламки, навіть дрібні, треба усувати без затримки, відразу після виявлення. Деталі в машині працюють у зв’язці одна з одною, і майже завжди затягування з ремонтом провокує зношування інших деталей, які в принципі не повинні спрацьовуватись. Відповідно, врешті решт ремонт може обійтися в рази дорожче, ніж це коштувало б відразу.

Коротко

Навряд чи відмова від перелічених тут звичок потребуватиме від водія якихось надмірних зусиль чи додаткових витрат. Але навіть якщо так, погодьтеся, що правильна експлуатація авто врешті решт принесе економію і коштів, і дорогоцінного часу. А значить, з шкідливими водійськими звичками варто поборотись.