ua en ru

Задовольнили вимоги Будапешта: Сійярто про початок перемовин щодо вступу України в ЄС

Задовольнили вимоги Будапешта: Сійярто про початок перемовин щодо вступу України в ЄС Фото: міністр закордонних справ Угорщини Петер Сійярто (GettyImagеs)

Угорщина підтримала початок перемовин щодо вступу України в Європейський Союз, тому що Київ "задовольнив вимоги Будапешта".

Як повідомляє РБК-Україна, про це у своєму Facebook написав міністр закордонних справ Угорщини Петер Сійярто.

За його словами, мова про права угорської нацменшини у Закарпатті.

"Наша позиція з самого початку полягала в тому, що повага до прав національних меншин має бути передумовою для будь-якого подальшого прогресу. Деякі держави-члени не хотіли чути про цю умову, але ми чітко дали зрозуміти, що наполягаємо на відновленні прав меншин зберігати свою національну ідентичність, користуватися рідною мовою та навчатися рідною мовою", - написав він.

Як розповів Сійярто, у Брюсселі пройшли запеклі дебати та було досягнуто домовленості: всі угорські умови були включені в рамковий документ для переговорів з Україною.

"Тож тепер ми маємо документ з Брюсселя, в якому йдеться про те, що Україна повинна повернути угорцям Закарпаття права, відібрані у них за останні роки", - повідомив глава МЗС Угорщини.

Що передувало

Нагадаємо, ще у грудні минулого року Україна отримала "зелене світло" щодо початку вступних переговорів з ЄС. Для цього були прийняті відповідні рішення в блоці, у тому числі схвалення переговорної рамки.

Однак Угорщина кілька разів блокувала таке рішення, нібито через претензії щодо політики України стосовно національних меншин.

При цьому щодо початку вступних переговорів з Молдовою у Будапешта жодних претензій не було.

Вчора стало відомо, що посли Євросоюзу схвалили переговорну рамку щодо вступу України до блоку. Переговори розпочнуться вже 25 червня.

Термінові та важливі повідомлення про війну Росії проти України читайте на каналі РБК-Україна в Telegram.