ua en ru

Забруднення в Десні. У Києві наразі проблем з водою немає

Забруднення в Десні. У Києві наразі проблем з водою немає Фото: медики розповіли про стан питної води у Києві (Віталій Носач, РБК-Україна)

Попри забруднення річок Сейм та Десна у Києві у воді не фіксується перевищення за санітарно-хімічними та бактеріологічними показниками. Перед тим в мережі з'являлися вкиди із закликами запасатися питною водою на кілька днів.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на Київський міський центр контролю та профілактики хвороб Міністерства охорони здоров'я в Facebook.

У відомстві зазначили, що станом на 6 вересня у відібраних пробах питної води в контрольних точках централізованого водопостачання в столиці "перевищення за санітарно-хімічними та бактеріологічними показниками - не виявлено".

За словами гендиректора Київського міського ЦКПХ Сергія Чумака, в окремих пробах води з відкритих водних джерел Києва спостерігається незначне перевищення деяких показників, "характерне для даного часу, що є типовим у проекції минулих років".

Він додав, що КМ ЦКПХ продовжує тримати "на особливому контролі" ситуацію, пов'язану із забрудненням річок Сейм та Десна. А також заявив про готовність "оперативно на неї реагувати".

"Але, зараз ми не очікуємо ризиків негативного розвитку подій та погіршення якості питної води для мешканців столиці", - наголосив Чумак під час засідання постійної комісії з питань ТЕБ та НС виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації).

Що передувало

Варто зауважити, що сьогодні в пабліках в інтернеті з'являлися повідомлення про нібито "листи" від Департаменту охорони здоров'я Києва. В публікаціях звучали "рекомендації" жителям столиці робити запаси питної води на п'ять днів.

Хоча на ресурсах даного відомства таких матеріалів немає.

Непідтверджені дані з інтернету з фейковим листом від Департаменту охорони здоров'я Києва (фото з мережі)

Оновлено: у КМВА заявили про контрольовану ситуацію

Пізніше столична влада зробила заяву, що ситуація із якістю води у Києві є контрольованою.

"Профільні служби постійно моніторять стан питної води на території Києва та води в акваторії річок Десна і Дніпро", - розповіли в Київській міській військовій адміністрації.

У відомстві додали, що у разі, якщо якість води погіршиться, "Київводоканал" "негайного відкоригує технологічні процеси та застосує додаткові реагенти для знезараження води, аби показники якості питної води відповідали вимогам Державних санітарних норм і правил".

Зазначається, що за даними Деснянського басейнового управління водних ресурсів Держводагентства України, спостерігається погіршення якості води річки Сейм.

"Проте, за інформацією контролюючих служб, наразі підстав для паніки нема - показники питної води в столиці залишаються в нормі", - передали в адміністрації.

Крім того, в КМВА заявили про розробку комплексу заходів міськими службами на випадок погіршення ситуації, який дозволить забезпечити споживачів столиці питною водою.

"Окремі організації та установи також можуть розробляти плани для убезпечення та реагування на будь-які можливі сценарії розвитку подій. Зокрема, звертатися до підпорядкованих підприємств щодо створення запасів води", - йдеться в заяві адміністрації.

Крім того, у КМВА наголосили, що "такі дії не свідчать про настання надзвичайної ситуації".

Забруднення Десни

Раніше повідомлялося, що минулого тижня Державне агентство меліорації та рибного господарства України зафіксувало в річці Сейм значне перевищення гранично допустимих концентрацій забруднюючих речовин, зокрема, амонію та завислих речовин.

А 28 серпня мер Вишгорода Олексій Момот заявив, що у річці Десна було виявлено отруйну речовину, яка спускається по течії з російського кордону.

Зазначимо, що після перевірки Держводагентство підтвердило забруднення Сейму та Десни.

Як розповіли у Міністерстві захисту довкілля та природних ресурсів України, забруднення в Сейм могло потрапити з території РФ. Однак через відсутність комунікації між Україною та Росії наразі не відомо, чи це було умисне забруднення, чи випадкове.

Додамо, 6 вересня стало відомо, що забруднюючі органічні речовини дійшли до ділянки річки Десна у Чернігові.