ua en ru

"Якщо мовчатимемо, нам повернуть закатовані тіла". Як родичі полонених добиваються визволення близьких

"Якщо мовчатимемо, нам повернуть закатовані тіла". Як родичі полонених добиваються визволення близьких Як українці добиваються повернення рідних з полону (фото: РБК-Україна/Віталій Носач)

За час повномасштабної війни Україні вдалося повернути 3 262 полонених, станом на кінець липня 2024 року. Скільки ще українців перебуває в полоні - невідомо, офіційні джерела на початку року називали цифри від 10 тисяч до 28 тисяч осіб.

Про умови утримання полонених, а також чи вони живі, родичі здебільшого дізнаються від звільнених. Щоб привернути увагу українців до цієї теми, вони регулярно проводять акції у різних містах. Нещодавно пікет пройшов у Києві навпроти колишнього посольства РФ. Туди з'їхались родичі полонених зі всієї України і навіть з-за кордону.

РБК-Україна розпитало українців про історії їхніх близьких, які зараз перебувають у російському полоні.

2,5 роки мовчання у полоні

25-річна Надія Захарова з Бердянська 28 місяців чекає чоловіка-морпіха Іллю з полону. Чоловік туди потрапив 4 квітня 2022-го року.

"Мій чоловік з початку повномасштабної війни був у Маріуполі, служив у Морській піхоті 501 ОБМП. Тоді у місті було все дуже складно. У нас з ним не було зв'язку. Останній раз він мені телефонував 21 березня 2022 року. Сказав, що він нас з сином дуже любить і попросив передати привіт його мамі", - розповідає жінка.

Після початку війни вона із півторарічним на той момент сином виїхала в Німеччину.

"У нас у Бердянську залишився будинок і квартира. До війни у нас все було чудово, ми щасливо жили. Але у 2022 році наше щастя закінчилося. У квітні чоловік потрапив у полон. Тільки після 8 місяців війни я побачила його фото в телеграмі, що він в полоні. І це єдина вісточка від нього. За весь час не було жодного листа, дзвінка чи повідомлення. Кожен раз я дивлюся списки полонених на обмін, намагаюся його знайти, але все безнадійно", - додає Надія.

"Якщо мовчатимемо, нам повернуть закатовані тіла". Як родичі полонених добиваються визволення близьких"Якщо мовчатимемо, нам повернуть закатовані тіла". Як родичі полонених добиваються визволення близькихНадія з сином приїжджають на акції з Німеччини (фото надане Надією Захаровою)

Надія двічі на місяць приїжджає в Україну на акції, хоч зізнається, що з дитиною це важко робити.

"Сину чотири роки, у нього аутизм. Це вдвічі складніше так їздити. Але ми дуже чекаємо на Іллю, боремось за нього. Ми сюди приїжджаємо, тому що я мушу боротися за чоловіка так, як він боровся за нас. Ми звертались у всі інстанції - СБУ, Червоний хрест, Штаб із питань поводження із полоненими. Нам кажуть одне - чекайте, як тільки з'явиться інформація, ми повідомимо", - говорить жінка.

"Якщо мовчатимемо, нам повернуть закатовані тіла". Як родичі полонених добиваються визволення близьких"Якщо мовчатимемо, нам повернуть закатовані тіла". Як родичі полонених добиваються визволення близькихРідні полонених влаштовують акції у різних містах України (фото: РБК-Україна/Віталій Носач)

16 музикантів у російському пеклі

28 місяців 16 музикантів 36-ї бригади Окремої морської піхоти перебувають у російському полоні.

"Оркестр потрапив у полон із заводу Ілліча у Маріуполі 12 квітня 2022 року. Росія обмежує усю інформацію для наших офіційних органів та родичів, тому те, чи живий хтось із них та які умови утримання - це все дізнаємося від звільнених. Станом на січень, я знаю, що мій чоловік живий і чекає обміну. У нас за 28 місяців повернули лише два музиканти", - розповіла Світлана.

"Якщо мовчатимемо, нам повернуть закатовані тіла". Як родичі полонених добиваються визволення близькихСвітлана чекає чоловіка з полону з квітня 2022 року (фото: РБК-Україна/Віталій Носач)

Вона також зазначила, що з полону повернули закатованого учасника оркестру, саксофоніста 22-річного Святослава Салтикова. Його тіло передали батькам у квітні 2023 року.

"На акціях я стараюсь бути постійно у різних містах України. Бо про хлопців треба говорити, якщо ми мовчатимемо, то у відповідь отримаємо закатовані тіла. Ми як рідні музикантів, хочемо звернути увагу на те, що молоді хлопці - люди мистецтва гинуть в російському полоні. Вся музична спільнота і не тільки мають говорити про це. Ми не повинні мовчати", - каже жінка.

"Якщо мовчатимемо, нам повернуть закатовані тіла". Як родичі полонених добиваються визволення близьких"Якщо мовчатимемо, нам повернуть закатовані тіла". Як родичі полонених добиваються визволення близьких16 музикантів перебувають у полоні (фото: РБК-Україна/Віталій Носач)

Викрадені цивільні із Київщини

19 березня 2022 року під час окупації Іванківського району Київської області росіяни викрали трьох цивільних хлопців, вони досі перебувають у полоні.

"Мої два сини поверталися з сусіднього села, вони ходили зв’язок шукати, щоб повідомити, що ми живі. Коли вже йшли додому, російські війська їх забрали. Вони не військові, у них не було зброї, мали при собі тільки телефони", - каже Тетяна Павленко.

Від звільнених жінка дізналась, що син Тарас станом на січень 2023 року був у Каменськ Шахтинському, а де Володимир - невідомо.

"Якщо мовчатимемо, нам повернуть закатовані тіла". Як родичі полонених добиваються визволення близькихТетяна Павленко (справа) та Олена Кучай чекають своїх синів із російського полону (фото: РБК-Україна/Віталій Носач)

"Ми кожного разу приїжджаємо в Київ на ці акції. Дай Бог дочекатися, що обміняють, відпустять, бо чекати - це наче вирвали серце. У мене чоловік помер, не дочекався сина - крововилив головного мозку. Я від грудня лікуюся, 6 "швидких" було. Нема життя, просимо допомогу у всіх, кого можемо", - говорить жінка.

Разом із братами був ще похресник жінки - Олександр, зараз він у Тульській області.

"Як звільнені виходять з полону, то самі нам телефонують. Кожен з них намагається запам’ятовувати номера і особисті дані тих, з ким вони були у камері. Один звільнений був півтора року в камері з моїм сином. Про умови утримання нічого не знаємо, тільки те, що їх б'ють сильно", - каже мама Олександра Олена Кучай.

"Якщо мовчатимемо, нам повернуть закатовані тіла". Як родичі полонених добиваються визволення близьких"Якщо мовчатимемо, нам повернуть закатовані тіла". Як родичі полонених добиваються визволення близьких"Якщо мовчатимемо, нам повернуть закатовані тіла". Як родичі полонених добиваються визволення близькихРодини за весь час полону їх близьких жодного разу не мали можливості з ними поговорити (фото: РБК-Україна/Віталій Носач)

Зниклі безвісти воїни 46-ї бригади

9 жовтня 2023 року після важкого бою під Прокопівкою Чернігівської області зникли бійці 46-ї бригади - Руслан Петриченко та Артем Суханов. Їх доля - невідома, втім близькі надіються, що вони у полоні, хоч даних про них російська сторона не надала.

"Я шукаю рідного брата. Вже 10 місяців як він зник біля Прокопівки після сильного обстрілу. В 6.30 ранку з ним пропав зв'язок і досі від нього нічого не чути. Я зверталася у всі інстанції й нам кажуть чекайте, то червона зона і туди немає як потрапити", - каже Анжеліка Петреченко, вона приїхала на акцію з Кіровоградської області.

Жінка розпитувала звільнених із 36 бригади, але ті не чули, щоб серед полонених був її брат.

"Сподіваюся, що він у полоні, серцем відчуваю, що він живий і я буду до останнього боротися, щоб мені повернули брата", - додає Анжеліка.

"Якщо мовчатимемо, нам повернуть закатовані тіла". Як родичі полонених добиваються визволення близьких"Якщо мовчатимемо, нам повернуть закатовані тіла". Як родичі полонених добиваються визволення близькихАнжеліка сподівається, що брат перебуває у полоні (фото: РБК-Україна/Віталій Носач)

У той же день зник і побратим Руслана - Артем, про нього також немає жодної інформації.

"Ще невідомо, чи він у полоні, бо немає офіційних підтверджень. Він пішов з хлопцями на бойове завдання і не повернувся. Ми кругом звертаємося, стукаємо у всі двері, куди можна. Поки він вважається зниклим безвісти", - каже Інна Суханова.

За її словами у цій бригаді 500 зниклих безвісти і один звільнений з полону.

"Ми щоразу, коли йдуть звільнення, намагаємося хоч щось почути. Я приїхала на акцію з Вінниці, якщо ми не будемо намагатися шукати наших рідних, то хто їх нам поверне?", - додає Суханова.

"Якщо мовчатимемо, нам повернуть закатовані тіла". Як родичі полонених добиваються визволення близькихІнна з жовтня 2023 року розшукує свого брата (фото: РБК-Україна/Віталій Носач)