ua en ru

"Всесвітня катастрофа". Як зміна клімату може знищити тихоокеанські острови

"Всесвітня катастрофа". Як зміна клімату може знищити тихоокеанські острови Океани впливають на життя всієї планети (фото: Getty Images)

Кліматичні зміни, що фіксуються на нашій планеті, суттєво впливають на острови, розташовані у Тихому океані. За прогнозами науковців, подальше глобальне потепління на тлі спалювання людством викопного палива загрожує їхньому майбутньому.

РБК-Україна розповідає, про що саме йдеться.

Що загрожує тихоокеанським островам

Згідно зі звітом Всесвітньої метеорологічної організації (World Meteorological Organization або WMO) щодо стану клімату у південно-західній частині Тихого океану за 2023 рік, тихоокеанські острови перебувають під "потрійним ударом", що загрожує їхньому соціально-економічному розвитку та навіть самому існуванню.

За словами експертів, йдеться про:

  • прискорення підвищення рівня моря (що вже перевищує середній світовий рівень)
  • нагрівання океану (як наслідок глобального потепління та результат життєдіяльності людства)
  • підкислення (закислення) вод океану (зниження рівня рН на тлі поглинання водою більших обсягів вуглекислого газу або CO2)

Зазначається, що з 1980 року температура поверхні моря в регіоні піднялася втричі швидше, ніж середньосвітова. З огляду на це суттєво "зросли хвилі морської спеки" - їх періодичність, інтенсивність і тривалість.

"Всесвітня катастрофа". Як зміна клімату може знищити тихоокеанські острови

Тенденція зміни рівня моря впродовж 1993-2023 рр. (інфографіка: wmo.int)

Чому саме ці острови опинились "під ударом"

"Всесвітня катастрофа ставить під загрозу цей тихоокеанський рай... Глобальний середній рівень моря підвищується з безпрецедентною швидкістю. Океан переповнюється", - наголосив Генеральний секретар ООН Антоніу Гутерріш, який долучився до оприлюднення звіту WMO.

Він додав, що причина того, що відбувається нині в тихоокеанському регіоні - цілком зрозуміла.

"Парникові гази, які переважно утворюються в результаті спалювання викопного палива, підсмажують нашу планету. А море забирає спеку - буквально", - пояснив посадовець.

Генсек зауважив, що острови, розташовані в Тихому океані, "унікально піддаються впливу" на тлі низки причин:

  • їхня середня висота над рівнем моря становить лише один-два метри
  • 90% населення цих островів мешкають у межах 5 км від узбережжя
  • половина інфраструктури розміщена у межах 500 м від води

Водночас Гутерріш визнав, що проблема є глобальною.

"Всесвітня катастрофа". Як зміна клімату може знищити тихоокеанські острови

Температури поверхні моря у період 1982-2022 рр. (інфографіка wmo.int)

Що кажуть експерти

Впродовж 2023 року в тихоокеанському регіоні було зареєстровано 34 небезпечних гідрометеорологічних явища (більшість із них пов'язані зі штормами чи повенями), що призвели до понад 200 смертельних випадків і вплинули на понад 25 млн людей.

На думку Генсека ООН, "нас усіх чекає хвилювання моря разом із руйнуванням рибальства, туризму та блакитної економіки".

"У всьому світі у прибережних районах живуть близько мільярда людей, яким загрожує океан, що суттєво збільшується. Хоча деяке підвищення рівня моря є неминучим, його масштаб, темп і вплив... залежать від наших рішень", - додав Гутерріш.

Очільниця WMO Селеста Сауло додала, що зміна клімату стала глобальною кризою та є "визначальним викликом", з яким зараз стикається людство.

"Громади, економіка та екосистеми південно-західного регіону Тихого океану значно постраждали від його каскадних впливів. Стає все більш очевидним, що у нас швидко закінчується час, щоб переломити ситуацію", - наголосила вона.

Експерт додала, що океан вже увібрав у себе понад 90% надлишкового тепла й щомиті зазнає нових змін, які впродовж наступних століть можуть стати незворотними.

"Діяльність людини послабила здатність океану підтримувати та захищати нас і через підвищення рівня води перетворює нашого друга на все життя у зростаючу загрозу... Ми вже бачимо більше затоплення узбережжя, відступ берегової лінії, забруднення солоною водою запасів прісної води та переміщення громад", - додала вона.