ua en ru

Вперше в історії. Українець потрапив до академії легендарної стайні Формули-1

Вперше в історії. Українець потрапив до академії легендарної стайні Формули-1 Фото: Олександ Бондарев на базі "Вільямса" в графстві Оксфордшир (williamsf1.com)

Український картингіст Олександр Бондарев приєднався до академії команди Королівських автоперегонів "Вільямс" та може стати першим в історії українським пілотом у Формулі-1.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на офіційний сайт стайні.

14-річний пілот поповнив лави програми розвитку британської команди. Чемпіон Європи-2023 у категорії OK Junior намагатиметься стати першим українцем, який проб'ється до Формули-1.

Партнером гонщика виступає благодійний фонд Favbet Foundation, що підтримує ініціативи у сфері освіти, здоров’я і спортивного розвитку.

"Маю честь приєднатися до Гоночної академії Williams. Williams Racing – одна з найвідоміших команд в автоспорті, яка об’єднує найкращих пілотів у спортивних перегонах. Для мене честь отримати шанс стати частиною цієї історії. З п’яти років, коли я почав займатися картингом, я мріяв про Формулу-1. У мене, звичайно, попереду ще довгий шлях, але це величезний крок. Завжди знав, що участь у програмі для молодих пілотів Формули-1 має вирішальне значення, і я наполегливо працюватиму, щоб виправдати довіру, яку Джеймс і Свен виявили мені", – розповідає Олександр.

Спортивний директор Williams Racing Свен Смітс прокоментував цю новину: "Ми раді повідомити, що Олександр приєднався до Гоночної академії Williams. Він – цінний молодий талант, за яким ми спостерігали певний час. У свої 14 років він уже має кілька виняткових досягнень, зокрема перемогу на Чемпіонаті Європи FIA-CIK у 2023 році. Олександр продемонстрував великий потенціал у ранньому віці, і ми з нетерпінням чекаємо на можливість підтримати його розвиток, поки він продовжує свій шлях у картингу".

Що відомо про "Вільямс"

Заснована Френком Вільямсом команда почали виступи у Формулі-1 в 1977 році. Британська стайня за свою історію здобула 9 Кубків конструкторів і 7 чемпіонських титулів для пілотів.

Чемпіонами світу в складі "Вільямса" стали Алан Джонс (1980 рік), Кеке Росберг (1982), Нельсон Піке (1987), Найджел Менселл (1992), Ален Прост (1993), Деймон Хілл (1996) і Жак Вільньов (1997). Найбільше перемог із "Вільямсом" здобув Менселл (28).

Наразі остання перемога команди сталася на Гран-прі Іспанії-2012. Тоді за кермом "Вільямса" тріумфував Пастор Мальдонадо. У сезоні-2023 Алекс Албон набрав 21 очко для стайні.