ua en ru

Війна з ХАМАС коштуватиме Ізраїлю більш ніж 50 млрд доларів, - ЗМІ

Війна з ХАМАС коштуватиме Ізраїлю більш ніж 50 млрд доларів, - ЗМІ Ілюстративне фото (Getty Images)

Вартість війни Ізраїлю з ХАМАСом у Секторі Газа становитиме до 51 млрд доларів (200 млрд шекелів). Про це йдеться в попередніх даних Міністерства фінансів Ізраїлю.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на Calcalist.

Ця оцінка, що дорівнює 10% валового внутрішнього продукту, ґрунтується на тому, що війна триватиме від 8 до 12 місяців, обмежиться Сектором Гази, без повної участі ліванської "Хезболли", Ірану або Ємену, а також на тому, що близько 350 тисяч ізраїльтян, призваних до армії в якості резервістів, незабаром повернуться на роботу.

Calcalist назвав "оптимістичною" оцінку відомства в понад 50 млрд доларів. Однак Міністерство заявило, що не підтримує дані Calcalist.

За даними видання, половину вартості складуть витрати на оборону, які становлять близько 1 млрд шекелів на день. Ще 40-60 млрд шекелів будуть пов'язані з втратою доходів, 17-20 млрд шекелів - з компенсацією бізнесу і 10-20 млрд шекелів - з відновленням.

Операція Ізраїлю у Секторі Газа

На початку жовтня бойовики ХАМАС розпочали масштабне вторгнення до Ізраїлю. Вони вбивали та викрадали як військових, так і мирних жителів. У відповідь Ізраїль оголосив військову операцію проти бойовиків "Залізні мечі".

У її рамках ЦАХАЛ розширив наземну операцію у Секторі Газа. У регіон було введено війська та техніка.

За даними ЗМІ, це сталося після того, як переговори між Ізраїлем та ХАМАС про звільнення заручників зайшли в глухий кут.

Спікер армії оборони Ізраїлю контрадмірал Даніель Хагарі заявив, що сили ЦАХАЛу повністю оточили місто Газа, при цьому про припинення вогню не йдеться.

Термінові та важливі повідомлення про війну Росії проти України читайте на каналі РБК-Україна в Telegram.