ua en ru

"Відсьогодні я йду в СЗЧ". Хто такий Сергій Гнезділов

"Відсьогодні я йду в СЗЧ". Хто такий Сергій Гнезділов Сергій Гнезділов (фото: facebook.com_hnezdilovss)

Днями військовий Сергій Гнезділов публічно заявив, що самовільно залишив військову частину, адже служить вже 5 років. Таким чином він хоче привернути увагу теми демобілізації. Дана ситуація викликала бурхливу реакцію у суспільстві.

РБК-Україна розповідає про те, хто такий Сергій Гнезділов і як у суспільстві розцінили вчинок військового.

Що відомо про Сергія Гнезділова

Сергій Гнезділов – військовий та громадський активіст, засновник некомерційного фестивалю "ВиделкаFest" у рідному місті Вилкове та ведучий подкасту від hromadske "++ подкаст", де він бере інтерв'ю в інших захисників.

Сергій народився у 2000 році в місті Вилкове, що на Одещині. Вступив на факультет журналістики у Національний університет "Львівська політехніка", але за рік у 2019-му взяв академвідпустку та добровольцем пішов у ЗСУ. Брав участь у боях за Піски, Авдіївку, Мар'їнку, Золоту ниву, Красногорівку, Гуляйполе, Бахмут.

Спершу був командир відділення у 21-му окремому мотопіхотному батальйоні "Сармат", зараз – командир відділення аеророзвідки 56-ї окремої мотопіхотної Маріупольської бригади.

"Відсьогодні я йду в СЗЧ". Хто такий Сергій ГнезділовСергій Гнезділов (фото: facebook.com_hnezdilovss)

Що саме заявив військовий

Пост про необхідність встановлення термінів служби в умовах воєнного стану і про своє СЗЧ Гнезділов написав ввечері 21 вересня.

"5 років в Збройних Силах лише переконали мене ось в чому: ніхто не народжений для війни. Я не винний у цьому, але війна прийшла в мою країну, а я, як громадянин – маю її захищати. Чи так само думають ті, хто живуть поруч? У 2014 ми, як суспільство, не були до неї готові. Під час повномасштабного вторгнення, як виявилось, теж", – написав Гнезділов.

Він додає, що "Захист Вітчизни, Незалежності та територіальної цілісності України є обовʼязком громадян України" – це закріплено статтею 65 Конституції.

"За 11 років війни з Росією наше суспільство і влада не знайшла в собі сил серйозно і чесно говорити про реалії затяжної, постійної війни. Нам казали, що в жодної з сторін ресурсу не вистачить на рік, що війна закінчиться за два-три тижні. Ми і досі не збагнули, що можна перемогти будь-яку армію, але неможливо – озброєну і готову до найгіршого націю", – зазначив захисник.

За його словами, зараз військові дійшли до рубікону, коли піхота більше не вивозить, а суспільство продовжує "вірити в ЗСУ", замість того, щоб захищати країну.

"Нас переконують, що піхоту, яка вивозила цю війну на своїх плечах нема ким міняти. 5 мільйонів військовозобовʼязаних чоловіків кажуть військовому "на нулі", що це не їхня війна, і що він має бути там до самої перемоги", – додав Гнезділов.

"Відсьогодні я йду в СЗЧ". Хто такий Сергій ГнезділовСергій Гнезділов служить в ЗСУ з 2019 року (фото: facebook.com_hnezdilovss)

Він також наголосив, що у суспільстві сформувався неправильний образ військового як сталевої людини, яка може залишатись на війні без жодних строків. Через те, що нема "права на демобілізацію", добровольці починають мігрувати у тил. За словами Гнезділова, за 2500 у.е можна купити статус "обмежено придатного" під час проходження військово-лікарської комісії.

"Відсутність чітких термінів служби сприяє "чорній демобілізації": одруження на пенсіонерках з інвалідністю колись були мемом, а зараз – дуже поширене явище, розлучаються з дружинами, щоб оформити одноосібне опікунство над дитиною, розлучають своїх власних батьків, щоб оформити догляд за матір’ю чи батьком, йдуть в СЗЧ", – заявив військовий.

Гнезділов підкреслив, що влада не готова до серйозного діалогу зі суспільством і замість доктрини "воювати – обовʼязок кожного громадянина", держава пропонує безстроково призначати захисниками тих, кого мобілізували.

"Відсьогодні я йду в СЗЧ до встановлення чітких термінів служби, чи до свого 25-річчя, маючи за своєю спиною 5 років бездоганної солдатської служби. Надіюсь, цим вчинком вдасться донести до влади та суспільства необхідність розмови та вирішення цієї ситуації. Ми маємо створити мобілізаційну чергу з числа всіх військовозобовʼязаних українців, і тоді демобілізація стане реальністю", – написав Гнезділов.

Яка реакція суспільства на заяву військового

На пост Гнезділова відреагували багато українців. Більшість підтримують військового у тому, що повинні бути визначенні чіткі терміни для демобілізації. Разом із тим, дехто із коментаторів вважає, що таким вчинком військовий міг підставити своїх побратимів.

Що пишуть українці під постом Гнезділова:

  • Нема звільнення від влади – має бути самостійне звільнення. Інакше і ви, захисники, і ми, ваші рідні, з'їдемо з глузду
  • Розумію це рішення, не критикую, не засуджую (не маю такого навіть морального права). Сподіваюсь лише, що ти не зіпсуєш собі цим життя...
  • Граничні адекватні терміни служби мають бути встановлені для кожного військовослужбовця з урахуванням коефіцієнтів в залежності від місця участі в бойових діях. Виснажені і йдуть в СЗЧ вже всі, хто служить в районах бойових дій
  • Так, тобі дуже важко, але писати цю гірку правду, щоб виправдати цей вчинок, оперуючи до абстрактного суспільства та влади, яка не має рішення для виходу з цього стану речей, – це знецінити себе
  • Наміри чудові, засоби – не сказав би. Можеш досягнути ефекту протилежного до бажаного. Не мені, мабуть, судити, я не був у піхоті

"Відсьогодні я йду в СЗЧ". Хто такий Сергій ГнезділовЩе один пост Гнезділова (скриншот)

На ситуацію також відреагував журналіст і громадський діяч Віктор Трегубов.

"Люди в коментарях явно вважають, що Сергій пішов в СЗЧ з фронту. Це просто неправда. Сергію комфортно з цією неправдою – він не тільки не уточнює, коли люди в обговоренні його вчинку позиціонують це саме так, але й сам каже про "п'ять років на фронті", – написав Трегубов.

Він додав, що Гнезділов з жовтня 2023 року веде подкасти, а також проводив фестиваль. Відповідно, це не можливо було зробити з передової.

"Відсьогодні я йду в СЗЧ". Хто такий Сергій ГнезділовПост Трегубова про СЗЧ (скриншот)

У свій захист Гнезділов відповів, що де саме він служив і перебував у конкретний час легко перевірити запитом на частину. А для запису подкастів він брав 5 днів відпустки і записував по 3-4 відео в день.

Не підтримав рішення Гнезділова і адвокат та доброволець Масі Найєм, який демобілізувався з армії через важке поранення.

"Я не погоджуюсь із позицією Сергія Гнезділова. Строки служби треба визначити, але не будь-якою ціною, чи просто розвернувшись і пішовши в СЗЧ, бо це аморально стосовно тих, хто загинув і був поранений: вони віддали життя і здоровʼя не для того, щоб потім просто здати фронт. І нечесно щодо побратимів, які залишились на лінії фронту, на службі", – написав Наєм.

Також на пост Гнезділова відреагував письменник та військовий Артем Чех.

"Сергій це зробив першим. І зробив це чесно. Не виправдовую, не засуджую, але тривожуся. Це доміно дуже скоро може посипатися. Ми заручники війни та системи, яку все влаштовує, поки не рвоне. А скоро рвоне. І це буде дуже неприємно і пожежонебезпечно. Проігнорувати не вдасться. Бо одна справа тихі СЗЧешники, що розбіглися селами та містечками, а інша – публічна і серйозна розмова з тими, кого слухають", – написав Чех.

Військовослужбовець і ексдепутат Ігор Луценко теж висловився щодо вчинку Гнезділова.

"Облиште мрії про те, що ми зможемо добрати у збройні сили якусь додаткову кількість воїнів, і нарешті виграємо війну. Ні добровільно, ні примусово українське суспільство на це не здатне. І практика інтенсивної "бусифікації" це показує. Приплив нових реальних кадрів у ЗСУ дуже скромний. У нас немає іншого виходу, як розраховувати на тих, хто вже є у війську", – написав Луценко.

"Відсьогодні я йду в СЗЧ". Хто такий Сергій Гнезділов

Пост Ігоря Луценка (скриншот)

Яке покарання передбачено за СЗЧ

СЗЧ – це самовільне залишення військової частини або місця служби. Стаття 407 Кримінального кодексу України передбачає за це порушення покарання у вигляді тримання у дисциплінарному батальйоні на строк до двох років або позбавленням волі на строк до трьох років.

"За це може настати відповідальність, особливо коли він (Сергій Гнезділов – Ред.) так популяризує цю історію. Якщо з 2019-го цей хлопець служив, я так розумію, що по контракту, мабуть, в ньому було чітко написано, що ти маєш робити. Тому одна справа – чіткі терміни служби і звичайні мобілізовані, інша справа – як на це реагують професійні військові, які підписували контракт і робили армію своєю професією", – заявив Секретар комітету Верховної Ради з питань нацбезпеки, оборони та розвідки Роман Костенко.

При цьому він додав, що сам завжди виступав за встановлення чітких термінів служби.