ua en ru

Від "графіті" до крадіжок: як карають дітей і дорослих за псування спільного майна в будинку

Від "графіті" до крадіжок: як карають дітей і дорослих за псування спільного майна в будинку Покарання за псування майна в будинку залежить від віку особи та ступеня тяжкості правопорушення (фото: Getty Images)

Деякі недобросовісні громадяни - як діти, так і дорослі - можуть псувати спільне майно у багатоквартирних будинках. Йдеться про "графіті" на стінах ліфтів або під'їздів, розбиття чи крадіжку лампочок, навіть справляння нужди на сходових майданчиках.

РБК-Україна розпитало адвоката й магістра права Євгена Буліменка, як саме можуть карати неповнолітніх і дорослих правопорушників за такі дії.

Що робити з тими, хто псує спільне майно

За словами експерта, у випадку псування майна в багатоквартирному житловому будинку, балансоутримувач будинку (житлово-експлуатаційна організація або об'єднання співвласників багатоквартирного будинку) може пред'явити до винної особи цивільний позов - про відшкодування завданої шкоди.

При цьому відповідачем у таких справах може бути особа, яка досягла 14 років.

"За шкоду, заподіяну особою віком до 14 років, цивільно-правову відповідальність несуть її законні представники", - уточнив адвокат.

Він додав, що на особу, яка здійснює псування майна багатоквартирного житлового будинку, можна також поскаржитись у поліцію.

Кого та як саме можуть покарати за такі правопорушення

Буліменко пояснив, що на особу, яка тим чи іншим чином псує майно в багатоквартирному житловому будинку, можуть скласти протокол за статтею 173 Кодексу України про адміністративні правопорушення (КУпАП) - "Дрібне хуліганство".

Нею передбачена адміністративна відповідальність:

  • або у вигляді штрафу від 51 до 119 грн
  • або громадські роботи на строк від 40 до 60 годин
  • або виправні роботи на строк від 1 до 2 місяців (з відрахуванням 20% заробітку)
  • або адміністративний арешт на строк до 15 діб

"У цьому випадку адміністративній відповідальності підлягають особи, які досягли на момент вчинення адміністративного правопорушення 16-річного віку", - уточнив юрист.

Він додав, що до осіб, які вчинили адміністративне правопорушення у віці від 16 до 18 років, замість адміністративного стягнення можуть бути застосовані такі заходи впливу:

  • зобов'язання публічно або в іншій формі попросити вибачення у потерпілого
  • попередження
  • догана або сувора догана
  • передача неповнолітнього під нагляд батькам або особам, які їх замінюють (чи під нагляд педагогічному або трудовому колективу за їх згодою, а також окремим громадянам - на їх прохання)

Адвокат розповів, що в особливих випадках за пошкодження майна багатоквартирного житлового будинку винна особа може бути притягнена до кримінальної відповідальності - за статтею 296 Кримінального кодексу України - "Хуліганство" (йдеться про грубе порушення громадського порядку з мотивів явної неповаги до суспільства, що супроводжується особливою зухвалістю чи винятковим цинізмом).

Нею передбачена відповідальність у вигляді:

  • або штрафу від 17000 до 34000 грн
  • або пробаційного нагляду на строк до 5 років
  • або обмеження волі на той самий строк

"Також така особа може бути притягнена до кримінальної відповідальності за статтею 194 ККУ - умисне знищення або пошкодження чужого майна, що заподіяло шкоду у великих розмірах", - додав Буліменко.

Нею передбачена відповідальність у вигляді:

  • або штрафу від 17000 до 68000 грн
  • або громадських робіт на строк від 120 до 240 годин
  • або виправних робіт на строк до 2 років
  • або обмеження волі на строк до 3 років
  • або позбавлення волі на той самий строк

Експерт уточнив, що кримінальній відповідальності за статтею 296 ККУ підлягає особа, яка на момент вчинення кримінального правопорушення досягла 16 років. А за частиною 2 статті 194 ККУ (умисне знищення або пошкодження майна, що було вчинене шляхом підпалу, вибуху чи іншим загальнонебезпечним способом, або заподіяло майнову шкоду в особливо великих розмірах, або спричинило загибель людей чи інші тяжкі наслідки) - особа, яка досягла 14 років.