ua en ru

Великий інтернет-провайдер Москви та області може збанкрутувати після кібератаки України

Великий інтернет-провайдер Москви та області може збанкрутувати після кібератаки України Фото: хакери атакували інтернет-провайдера Москви (Колаж РБК-Україна)

Один із найбільших інтернет-провайдерів Москви та області може збанкрутувати через хакерську атаку української розвідки. Йдеться про компанію "Ріалком".

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на представників хакерської групи BO Team.

Зазначається, що на початку тижня українське кіберугруповання BO Team у співпраці з Головним управлінням розвідки Міноборони України провело масштабну DoS-атаку на сервери державних установ РФ і великі компанії, які виступають спонсорами російської агресії.

Зокрема, йшлося про блокування доступу до електронних сервісів сайту Держпослуг і низки міністерств, таких як Міністерство оборони, фінансів, внутрішніх справ, юстиції, промисловості та енергетики Росії. Крім того, було заблоковано сайт і сервіси Федеральної податкової служби РФ.

Хакери повідомляють, що деякі наслідки української кібератаки стороні противника вже виправити не вдасться ніколи. Це стосується одного з найбільших інтернет-провайдерів у Москві та Московській області - компанії "Ріалком".

Наслідки атаки на провайдера

За заявою кіберугруповання BO Team, яке взяло на себе відповідальність за кібератаку, 10 200 комутаторів провайдера було виведено з ладу, бази даних клієнтів знищено, виведено з ладу вебсайт компанії.

Усе це призвело до припинення надання послуг інтернету та зв'язку на кілька днів для 3 452 юридичних осіб і десятків тисяч фізичних осіб. Особисті кабінети клієнтів і послуги оплати послуг відновили роботу тільки 3-4 червня. Багато клієнтів "Ріалком" є великими представниками приватного бізнесу і державного сектора.

Також у мережу було "злито" персональні дані користувачів, зокрема конфіденційні - логіни, паролі, сайти відвідування. Зафіксовано факти зливу певних даних ФСБ.

Про які збитки йдеться

При цьому клієнти компанії скаржаться на масове розсилання небажаного контенту, а один із керівників "Ріалкому" Олександр Бєлов намагається переконати споживачів послуг у недоторканності клієнтської бази.

За наявною інформацією загальні втрати "Ріалком" перевищили 178 млн рублів (майже 2 млн доларів), але до цього варто додати також втрати клієнтів компанії, які вимагають відшкодування збитків. Хакери впевнені, що кінцеві втрати можуть вийти далеко за межі позначки в 200 млн рублів (понад 2,2 млн доларів).

Варто зазначити, що компанія і сама визнає проблему, а у своїх соцмережах запевняють, що скоро повернуться до звичної роботи. "Ріалком" обіцяє компенсувати всі дні вимушеного простою, але це коштуватиме компанії надмірного ресурсу і може призвести до банкрутства.